QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo má světový unikát. Zmije pavoučí je opravdu výjimečná – FOTKY

23.02.2023 11:43

Zmije pavoučí (Pseudocerastes urarachnoides) žije pouze na hranici Iráku a Íránu. Zoologická a botanická zahrada města Plzně ji chová jako první na světě.

zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (5)
zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (5)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (3)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (10)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (4)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (11)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (7)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (9)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (2)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (6)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (8)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (12)zmije pavoučí_zoo_0223_QAP (1)

„Je to asi nejvzácnější a nejbizarnější plaz světa. Má dokonalé mimikry, je přizpůsobený podkladu. Na konci ocasu má takového pavouka. Z přetvořených šupin ocasních se vyvinuly pavoučí nohy a prdelka. Had když má hlad, dá si ocas před hlavu, leží a pohybuje s nohama a prdelkou toho pavouka. Přiletí pták, že sežere pavouka, ale zmije sežere ptáka. Neuvěřitelná adaptace, která je v plazí říši zcela ojedinělá. Troufám si říct, že to je jedno z nejvzácnějších zvířat v naší republice,“ popsal vzácného hada Jiří Trávníček, ředitel plzeňské zoologické zahrady. Podobnou taktiku a přizpůsobení konce svého ocasu mají ještě jiné druhy hadů, tato zmije ji ale dovedla k dokonalosti.

Ve čtvrtek 23. února byla expozice zmije pavoučí slavnostně odhalena. Tento světový unikát můžete najít v expozici Království jedu. „Jsme první a jediná zoologická zahrada na světě, která je chová. Jediný odchov je ve Švýcarsku, ze kterého tento pár máme. Jsou to ještě mláďata. Dva až tři roky počkáme a snad se dočkáme odchovu,“ řekl ředitel plzeňské zoo.

Zmije se vyskytuje v pohoří Zagros, kde jsou extrémní podmínky. V expozici museli vytvořit pro zmiji optimální podmínky pro chov. To nebylo vůbec jednoduché. „Přes zimu je tam velký chlad, velké noční poklesy a přes léto extrémní vedro. Zmije žije v puklinách, museli jsme vymyslet expozici tak, aby se v ní zmiji líbilo, ale zároveň byla vidět,“ řekl Jan Dohnal ošetřovatel plazů v plzeňské zoo. „Expozici jsme stavěli rok. Je to nesmírně složité zařízení. Počítač řídí teploty asi na osmi místech v teráriu,“ upřesnil Trávníček.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24