QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo slavnostně otevřela lví výběh! Podívejte se na fotoreportáž - FOTKY

28.06.2022 14:21

Slavnostní otevření expozice v plzeňské zoologické zahradě si nenechalo ujít stovky návštěvníků. První momenty lvů v novém výběhu naleznete v galerii.

otevření výběhu lvů_zoo_qap (4)
otevření výběhu lvů_zoo_qap (25)otevření výběhu lvů_zoo_qap (27)otevření výběhu lvů_zoo_qap (8)otevření výběhu lvů_zoo_qap (22)otevření výběhu lvů_zoo_qap (9)otevření výběhu lvů_zoo_qap (30)otevření výběhu lvů_zoo_qap (10)otevření výběhu lvů_zoo_qap (29)otevření výběhu lvů_zoo_qap (7)otevření výběhu lvů_zoo_qap (3)otevření výběhu lvů_zoo_qap (1)otevření výběhu lvů_zoo_qap (6)otevření výběhu lvů_zoo_qap (5)otevření výběhu lvů_zoo_qap (21)otevření výběhu lvů_zoo_qap (16)otevření výběhu lvů_zoo_qap (17)otevření výběhu lvů_zoo_qap (18)otevření výběhu lvů_zoo_qap (15)otevření výběhu lvů_zoo_qap (19)otevření výběhu lvů_zoo_qap (20)otevření výběhu lvů_zoo_qap (14)otevření výběhu lvů_zoo_qap (23)otevření výběhu lvů_zoo_qap (4)otevření výběhu lvů_zoo_qap (2)otevření výběhu lvů_zoo_qap (39)otevření výběhu lvů_zoo_qap (13)otevření výběhu lvů_zoo_qap (12)otevření výběhu lvů_zoo_qap (28)otevření výběhu lvů_zoo_qap (31)otevření výběhu lvů_zoo_qap (33)otevření výběhu lvů_zoo_qap (35)otevření výběhu lvů_zoo_qap (41)otevření výběhu lvů_zoo_qap (24)otevření výběhu lvů_zoo_qap (38)otevření výběhu lvů_zoo_qap (37)otevření výběhu lvů_zoo_qap (55)otevření výběhu lvů_zoo_qap (40)otevření výběhu lvů_zoo_qap (26)otevření výběhu lvů_zoo_qap (49)otevření výběhu lvů_zoo_qap (42)otevření výběhu lvů_zoo_qap (60)otevření výběhu lvů_zoo_qap (44)otevření výběhu lvů_zoo_qap (32)otevření výběhu lvů_zoo_qap (48)otevření výběhu lvů_zoo_qap (46)otevření výběhu lvů_zoo_qap (57)otevření výběhu lvů_zoo_qap (52)otevření výběhu lvů_zoo_qap (45)otevření výběhu lvů_zoo_qap (50)otevření výběhu lvů_zoo_qap (51)otevření výběhu lvů_zoo_qap (43)otevření výběhu lvů_zoo_qap (53)otevření výběhu lvů_zoo_qap (54)otevření výběhu lvů_zoo_qap (47)otevření výběhu lvů_zoo_qap (56)otevření výběhu lvů_zoo_qap (58)otevření výběhu lvů_zoo_qap (59)

Lví výběh v Zoologické a botanické zahradě města Plzně procházel více než půl roku rozsáhlou rekonstrukcí. V úterý 28. června se nová expozice slavnostně otevřela. První kroky lvů sledovalo s nedočkavostí stovky návštěvníků. Chov lvů berberských v plzeňské zoo má zajímavou historii, psali jsme zde.

Celá zrbusu nová expozice je zasazená do kontextu severní Afriky, Maroka, kde se tento poddruh ve volné přírodě vyskytoval. „Nedávno jsem v Maroku dokonce byl a můžu vám všem říct, že to tady opravdu vypadá autenticky. Postavit křivé marocké stavby byla pro dělníky opravdu výzva," řekl za mohutného řevu nedočkavých lvů Jiří Trávníček, ředitel zoo. „Pavilon byl zhruba 20 let starý a neodpovídal bezpečnostním podmínkám chovu a lvi se nám krásně začali množit, bylo potřeba expozici zrekonstruovat a rozšířit."

Momentálně jsou lvi berberští rozděleni do dvou skupin. Návštěvníci mohou v nové expozici vidět chovného samce Matese, kterému je 12 let a jeho dvouleté potomky Fazana a Faridu. „Samice Tamika je zatím oddělena a v nejbližší době ani nebude vidět. Pečuje o tři mláďata, která přišla na svět 9. května. Naše zooložka uvažuje, že k propojení obou skupin dojde podle okolností kolem 80. dne jejich života. Pokud tedy bude vše v pořádku, tak by ke spojení mohlo dojít někdy na přelomu července a srpna," řekl Martin Vobruba, mluvčí plzeňské zoo.

Přítomný primátor města Plzně Pavel Šindelář zmínil, že zoologická zahrada patří mezi nejoblíbenější turistická místa. „Plzeňská zoologická zahrada je nejvíce navštěvovaným místem v Plzni, jen minulý rok zahradu navštívilo více než 450 tisíc návštěvníků, a to bylo období covidu. Město Plzeň bude dále přispívat k tomu, aby se zoologická zahrada zlepšovala a rozšiřovala. Máme v plánu slony na Mži. Je to vysoký cíl, ale já věřím, že postupně by se k tomu zahrada mohla dopracovat."

Stovky návštěvníků sledovalo, jak lev Mates poprvé vstupuje do výběhu, na který je krásně vidět z několika vyhlídek. I ty jsou vyzdobené v marockém stylu. „Tady je to samý polštář, vodní dýmka, je to tu krásné a na lvy je perfektně vidět," komentovala nadšeně návštěvnice. Oblibu zoologické zahrady zmínil i Roman Zarzycký, první náměstek primátora Plzně. „Chodím do zoologické zahrady s rodinou velmi často, přeji si, aby se tu všem líbilo, aby jste chodili do zoologické zahrady stejně rádi, jako moje děti."

Vzhledem k tomu, že je výběh čerstvě zrekonstruovaný, může se v následujících dnech stát, že lvy v nové expozici neuvidíte. „V nejbližších dnech prosíme návštěvníky ještě o pochopení, protože ti lvi tam nebudou každý den. Pobyt lvů ve venkovním výběhu bude v nejbližší době přerušovaný kvůli posílení travního koberce. Jakmile to situace dovolí, budou tam lvi už každý den,“ dodal Martin Vobruba.

foto QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24