Plzeňský kraj se s Plzní domluvil na významné podpoře cyklistiky

07.12.2022 11:31

Memorandum má za cíl podporovat děti a mládež do 23 let tak, aby byly podporovány jejich schopnosti a rozvoj kvalifikovanými trenéry a zároveň měli mladí cyklisté řádné zázemí.

mcr_drahovacyklistika_plzen (5)

Plzeňský kraj společně s městem Plzeň a Českým svazem cyklistiky podepsal v úterý 6. prosince memorandum o významně vyšší podpoře. „Plzeň je město sportu zaslíbené, a ne jinak tomu je v případě cyklistiky. Z Plzně pochází celá řada známých cyklistů a ve městě i v regionu se každoročně koná mnoho cyklistických závodů. Proto jsem moc rád, že vznikla konkrétní dohoda o spolupráci, která podporu cyklistiky zastřeší a vytvoří pro ni konkrétní rámec a oporu. Je to naše devátá sportovní akademie a já věřím, že se osvědčí stejně jako ty stávající,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký.

„Kromě fotbalu, hokeje, házené, triatlonu, atletiky, golfu, tenisu nám nyní přibyla cyklistická akademie. Jsem velmi rád, že akademie bude podporovat cyklistiku ve všech jejích disciplínách: silniční, dráhové a MTB cyklistice, v cyklokrosu, kolové a BMX,“ doplnil Tomáš Morávek, radní města Plzně.

Součástí memoranda je založení spolku Cyklistika Plzeňského kraje z. s. „Úkolem tohoto spolku bude vyhledávat a podporovat začínající i již úspěšné cyklisty mezi dětmi a mládeží do 23 let, a to přímo v jednotlivých oddílech. Dále bude zaštiťovat jejich další rozvoj, jejich přípravu v rámci domovského oddílu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Memorandum mezi Plzeňským krajem, městem Plzní, cyklistickým svazem a spolkem Cyklistika PK má platnost do 31. 12. 2025. Kromě finanční podpory budou všechny strany spolupracovat na propagaci cyklistického sportu, bude udělována záštita akcím, společně bude probíhat také vzdělávání a příprava odborných seminářů. „Dosud byla podporována pouze silniční cyklistika, a to částkou 500 tisíc korun. Považujeme za důležité, aby se podpora dostala k ostatním cyklistickým disciplínám. Proto jsme se rozhodli významně navýšit finanční podporu pro děti a mládež,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Podpis memoranda je krok, abychom vrátili velkou cyklistiku zpět do Plzně, která byla vždy líhní velkých talentů. Naším cílem bude vychovat cyklisty, kteří z Plzně jednou zavítají na Tour de France či mistrovství světa,“ dodal Petr Kubias za Cyklistiku Plzeňského kraje.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24