QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Složení nové Rady města Plzně už je jasné. Snížil se počet náměstků

11.10.2022 12:22

Roman Zarzycký představil v úterý 11. října složení nové Rady města Plzně a poděkoval dosavadnímu primátorovi města Plzně i ostatním zastupitelům. V úterý 18. října by mělo proběhnout ustavující zastupitelstvo města Plzně, kde by měla být celá rada oficiálně jmenována.

Nová rada města Plzně foto QAP (2)
Nová rada města Plzně foto QAP (2)Nová rada města Plzně foto QAP (3)Nová rada města Plzně foto QAP (4)Nová rada města Plzně foto QAP (5)Nová rada města Plzně foto QAP (6)Nová rada města Plzně foto QAP (7)Nová rada města Plzně foto QAP (9)Nová rada města Plzně foto QAP (10)Nová rada města Plzně foto QAP (13)Nová rada města Plzně foto QAP (11)Nová rada města Plzně foto QAP (14)Nová rada města Plzně foto QAP (15)Nová rada města Plzně foto QAP (1)

„Máme podepsanou koaliční smlouvu. Rada bude 11členná, přičemž já budu usilovat o post primátora města Plzně,“ uvedl Roman Zarzycký (ANO) a dodal: „Snižujeme počet náměstků, a to ze čtyř na tři.“

Jaké má být složení rady města a kdo bude mít na starosti jednotlivé oblasti?

Náměstky budou Pavel Bosák (Piráti), Aleš Tolar (STAN) a Lucie Kantorová (ANO). „Lucie Kantorová si k resortu školství připojí ještě cestovní ruch, Pavel Bosák bude mít na starosti technickou oblast a Aleš Tolar bude náměstkem pro dopravu a životní prostředí,“ vysvětlil Roman Zarzycký.

V oblasti kultury má pak pokračovat Eliška Bartáková (ANO), vykonávat by měla pozici radní pro kulturu a památkovou péči. Novou radní bude Světlana Budková (STAN), na starost má mít rozvoj a správu bytového fondu. Do její gesce má patřit sociální a dostupné bydlení včetně Sylvánu.

Vládnoucí koalici v Plzni vytvořily strany ANO a nezávislí (15 mandátů), Pro Plzeň (5 mandátů), Piráti (4 mandáty) a STAN (4 mandáty).

  • primátor města Plzně, včetně odpovědnosti za oblast ekonomickou - Mgr. Roman Zarzycký
  • 1. náměstek primátora pro oblast technickou Pavel Bosák - statutární zástupce primátora
  • náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu - Mgr. et Mgr. Lucie Kantorová
  • náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí - Bc. Aleš Tolar
  • členka RmP pro oblast kultury a památkové péče - Mgr. Eliška Bartáková
  • členka RmP pro oblast bytovou, vč. sociálního a dostupného bydlení - Mgr. Světlana Budková
  • člen RmP pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality - Jiří Winkelhöfer
  • člen RmP pro oblast Smart Cities a podporu podnikání - Mgr. Daniel Kůs
  • člen RmP pro oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně - Ing. Vlastimil Gola
  • člen RmP pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy - Ing. Tomáš Morávek
  • člen RmP pro oblast sociální a aktivní život seniorů - Ing. Jiří Šrámek

Přestože by měla mít nová rada 11 členů oproti stávajícím 9 členům, nezatíží to rozpočet města, počet placených funkcí zůstane stejný. Sníží se totiž počet náměstků ze čtyř na tři, jeden člen rady i klíčového výboru bude neuvolněný. Klesne také počet komisí, a to z 15 na 13, stejně tak se sníží počet členů v komisích z 15 na 13. Kontrolní výbor by měla získat opozice, šéfem finančního výboru zůstane Jindřich Blažek (ANO), v čele výboru pro zadávání veřejných zakázek by měl být Petr Náhlík (STAN), a to jako neuvolněný.

Bezpečnost a prevenci kriminality má mít na starosti nová tvář, a to Jiří Winkelhofer (Pro Plzeň), který už má ale v politice zkušenosti. V letech 2002-2007 vykonával funkci starosty MO Plzeň 1.

Právě v této oblasti chce nové vedení Plzně zapracovat. „Bezpečnost bude určitě jednu z našich priorit, chceme se podívat na řízení městské policie, řešit s jejím velitelem jednočlenné hlídky, proč odcházejí strážníci a podobně,“ uvedl Zarzycký.

Daniel Kůs z Pirátů má mít na starosti Smart City a podnikání a radním má být i Vlastimil Gola (ANO), dohlížet na majetek města, řešit majetkové podíly města apod. Tomáš Morávek (pro Plzeň) si má převzít oblast sportu.

Neuvolněnou pozici radního má vykonávat Jiří Šrámek (ANO), pod kterého budou patřit sociální záležitosti a senioři.

„Chceme spořit, proto jsme snížili počet náměstků a někteří členové rady budou nově neuvolněni. Také snížíme počet komisí, místo patnácti jich bude třináct,“ uvedl Zarzycký s tím, že opozici bude určitě nabídnutý kontrolní výbor. Dohled nad ekonomikou města by měl mít sám primátor města Plzně.

V nové koalici existuje na většině témat shoda, nicméně objevilo se i pár věcí, které měly strany v programu odlišné. „Budeme pokračovat v zastropování cen tepla, vody atd. Debata byla o ceně MHD, máme jen částečnou shodu,“ uvedl Zarzycký.

„Nejpodstatnější třecí plocha z mojí gesce byla Americká, kdy Pro Plzeň i ANO se přimlouvají k znovuotevření a my naopak k zavření. Současná dohoda je, že Americká zůstane zavřená minimálně rok, budeme analyzovat ale případné dopady znovuotevření i v souvislosti se stavbou Ameside. Za mě je prioritou pokračovat ve stavebních úpravách a ve zklidnění té ulice, případně nastavit režimová opatření, aby to byl klidný bulvár,“ uvedl Aleš Tolar (STAN).

Otevřít znovu Americkou chtělo i hnutí ANO a Piráti. „Jednou z témat, která jsme už během vyjednávání říkali, je téma Americké. Ale dohodli jsme se na postupu, vyhodnotíme data, porovnáme stav, před i po a bude to věcná debata,“ říká Pavel Bosák (Piráti) a dodává, že současný stav zákazu příliš nefunguje.

A pro Piráty na radnici je důležitá i transparentnost. „Obrovskou radost mám, že se podařilo nastavit vzájemnou kontrolu mezi radními. Kompetence jsou tak rozprostřené, že žádná z těch stran nekontroluje odvětví sama,“ říká Bosák.

Žádný projekt nebude podle Bosáka už pod kontrolou jen jednoho radního či jedné strany. „Nikdo už prostě nebude mít „zlatou tužku“, kterou něco podepíše bez ostatních,“ upřesnil Bosák.

Jak to dopadne s cenou MHD, není zatím úplně jasné. „Máme debatu o ceně MHD,“ připustil Zarzycký, který chtěl prosadit MHD zdarma pro seniory od 65 let a pro děti do 18 let.

Zatím se jeví nejpravděpodobnější kompromis. „Od 1. ledna nebudou muset mít důchodci Plzeňskou kartu, ale budou moci cestovat s občankou a od 1. dubna bychom měli nastavit slevy, tak jak jsou v krajské dopravě, tedy jednorázové jízdenky za polovinu pro důchodce a studenty. Je to kompromisní dohoda,“ upřesnil Tolar.

Piráti ve svém programu cenu MHD neměli. „My jsem explicitně nic neříkali ohledně snižování cen MHD, ale nemáme nic proti tomu. Musíme ale zvážit, jaké to bude mít dopady,“ podotýká Bosák.

Podle Bosáka se strany jinak na většině věcí shodly. „Těší mě, že máme shodu na bydlení,“ prozradil dále Pavel Bosák.

„Na bydlení máme shodu. Za mě je důležité nesoustředit výstavbu jen do centra města, ale hledat ty možnosti i na okrajích města,“ doplnil Aleš Tolar.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24