QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumava se hemží policisty. Preventivní akce je v plném proudu - FOTKY

15.02.2023 14:49

Jarní prázdniny jsou tu. Počasí na lyže je ideální, a tak na Šumavu vyrazilo mnoho lidí. Kromě fanoušků zasněžené přírody vyrazili do hor i policisté.

policie Šumava_0223_PČR (2)
policie Šumava_0223_PČR (2)policie Šumava_0223_PČR (1)policie Šumava_0223_PČR (3)policie Šumava_0223_PČR (4)policie Šumava_0223_PČR (5)policie Šumava_0223_PČR (6)

„Policejní preventisté, policisté na čtyřkolkách a na lyžích se vydali tento týden mezi návštěvníky Šumavy, aby jim připomněli preventivní rady a také jim předali drobné dárky v podobě reflexních prvků, které přispějí k jejich lepší viditelnosti,“ informovala Hana Kroftová, mluvčí policie.

Policisty je možné potkat na parkovištích, na svahu, ale i v terénu. „Na parkovištích policisté připomínali, jak mají řidiči své vozidlo a majetek před svým odchodem správně zabezpečit. Přítomnost policistů na lyžích mezi lyžaři a snowboardisty má rovněž preventivní charakter. Policisté je upozorňovali, aby v okamžiku, kdy zrovna nelyžují, měli své lyžařské vybavení zabezpečené, také jaké vybavení by při této aktivitě – pohybu na sjezdovce nemělo v žádném případě lyžaři/snowboardistovi chybět. Těm nejmenším pak připomínali hlavně opatrnost a ohleduplnost,“ popsala akci mluvčí.

„Policisté dětem rozdávali reflexní vestičky a reflexní přívěsky. Partnerem této akce je Krajský úřad Plzeňského kraje, který akci podpořil formou reflexních multifunkčních nákrčníků a reflexních pásků na sepnutí lyží, které policisté rozdávali dospělým návštěvníkům,“ prozradila Hana Kroftová.

O víkendu budou policisté opět v terénu. „Ve společných hlídkách se policisté se strážci NP a CHKO Šumava na čtyřkolkách zaměří na riziková místa, kde je velká koncentrace návštěvníků a také na místa, kde dochází k porušování zákona. Zde budou připomínat pravidla, která si tato krajina zaslouží a jak se mají návštěvníci chovat s ohledem na vlastní bezpečí a také bezpečnost ostatních,“ dodala mluvčí policie.

Nezapomínejte na důležitá pravidla při pohybu na horách:

ŘIDIČ

  • 1. listopad = povinnost použít zimní pneumatiky
  • dostatečná hloubka dezénu pneumatik = automobily do 3500 kg minimálně 4mm; u vozidel nad 3500 kg musí být na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem síly minimálně 6 mm
  • nižší nebo i minimální či dokonce žádné vzorky mohou při brždění značně prodloužit brzdnou dráhu, a proto je vhodné stav pneumatik průběžně kontrolovat a jejich stav nepodceňovat
  • nepostradatelná výbava = řetězy, škrabka, košťátko, rozmrazovač zámku apod.
  • očištění vozidla – sníh je nezbytné očistit i z přední kapoty, střechy a zadní části vozidla; námraza nebo sníh nesmí zabraňovat výhledu z místa

TURISTA

  • vždy si pečlivě naplánujte trasu túry a vybavení na ní; myslete na fyzickou a psychickou kondici nejslabšího ze skupiny
  • s předstihem si zjistěte co nejvíce informací o prognóze počasí, mějte vhodné oblečení
  • pokud se chystáte na túru, předejte někomu z vašich blízkých informace o trase túry, také předpokládaný návrat
  • nepohybujte se mimo značené cesty
  • mějte s sebou lékárničku
  • zjistěte si kontakty na Horskou službu a Zdravotní záchrannou službu
  • mějte vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon
  • nikdy nepodceňujte hory a nevystavujte nezodpovědným chováním do nebezpečí sebe ani ostatní

„Všem návštěvníkům Šumavy přejeme jen samé příjemné zážitky. V případě potřeby se neváhejte obrátit na policisty na obvodních odděleních nebo je můžete kontaktovat prostřednictvím tísňové linky 158,“ dodává Hana Kroftová.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24