QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji je celkem 74 975 registrovaných zbraní. Zájem o průkazy stoupá

06.02.2023 12:10

Policisté evidují v Plzeňském kraji přes 22 tisíc držitelů zbrojního průkazu a téměř 75 tisíc zbraní. Zájem o zbrojní průkazy stoupá. Ne každý, kdo o něj zažádá, ho získá.

zbrojní průkaz zkouška_PČR

Již třetím rokem zájem veřejnosti o zbraně a získání zbrojního průkazu stoupá. „Policisté evidují v Plzeňském kraji za loňský rok celkem 22 044 držitelů zbrojního průkazu. Jedná se o nárůst proti předchozímu roku o 226 vlastníků zbrojního průkazu,“ uvedla Eva Červenková, mluvčí policie.

Ne každý, kdo o průkaz zažádá, ho získá. „Ke zkoušce odborné způsobilosti, kterou musí žadatel o zbrojní průkaz splnit, se v loňském roce přihlásilo 832 žadatelů. V 520 případech uchazeči úspěšně absolvovali všechny části odborné zkoušky. V 185 případech uchazeči neprospěli v teoretické části zkoušky a v 174 případech nesplnili praktickou část,“ vyčíslila mluvčí s tím, že žadatel by měl počítat s náročností odborné zkoušky a řádně se na ni připravit.

„U praktické části, která prověřuje zejména žadatele ze znalosti bezpečné manipulace se zbraní, podcení někteří přípravu natolik, že zbraň vidí poprvé právě u praktické části zkoušky a neví, jak s ní zacházet,“ řekla mluvčí.

O zbrojní průkaz mají zájem převážně muži. „Nejpočetnější skupinou žadatelů o zbrojní průkaz tvoří muži ve věku 21 – 40 let. Samozřejmě i mezi ženami se najdou žadatelky o vydání zbrojního průkazu, ale v celkovém počtu žadatelů představují ženy pouze v 1/7,“ uvedla Eva Červenková.

„Stoupl i počet registrovaných a ohlášených zbraní v našem kraji, a to na počet 74 975, kdy jde o nárůst o téměř tři a půl tisíce zbraní proti roku 2021,“ dodala mluvčí policie.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24