V Plzni na Borech je nově letadlo. Děti si ho okamžitě oblíbily – FOTKY

01.11.2022 14:45

V blízkosti 26. ZŠ a 11. ZŠ vyrostl osm metrů široký a tři metry vysoký kovový herní prvek, který vypadá přesně jako dolnoplošník, letadlo, které používali letci za druhé světové války.

nový herní prvek Bory_311022_QAP (12)
nový herní prvek Bory_311022_QAP (12)nový herní prvek Bory_311022_QAP (1)nový herní prvek Bory_311022_QAP (28)nový herní prvek Bory_311022_QAP (2)nový herní prvek Bory_311022_QAP (5)nový herní prvek Bory_311022_QAP (4)nový herní prvek Bory_311022_QAP (22)nový herní prvek Bory_311022_QAP (7)nový herní prvek Bory_311022_QAP (3)nový herní prvek Bory_311022_QAP (24)

Herní prvek, který má podobu letadla dolnoplošníku, se náchází mezi základní školou Růžovkou a Šedivkou v Plzni na Borech. „Po diskuzích, které proběhly s vedením obou základních škol a s rodiči žáků, vyplynula potřeba umístit do blízkosti škol herní prvek pro starší děti. Starší děti si totiž před školou hrály na prvcích, které jsou určené pro ty menší. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli letadlo umístit zde, do takzvaného meziškolí,“ řekl při předávání herního prvku dětem starosta MO Plzeň 3 David Procházka a apeloval na přítomné školáky, aby se k herním prvkům chovali slušně.

Když zástupci města a školy předali dětem herní prvek, s radostí a křikem se na něj školáci doslova vrhli. Mezi dětmi byly i slečny z 5. C, které chodí do Šedivky. „Líbí se nám to tu, je tu hodně detailů, má to i volant,“ komentovala nový herní prvek s nadšením Tereza. „Budeme sem chodit hlavně na odpoledkách, když budeme mít volnou hodinu,“ doplnila ji Barbora. „Budou se na tom hrozně dobře hrát hry. Třeba Stopzem. To je takový mix mezi slepou bábou a země je láva,“ vysvětluje s nadšením Alice a dodává: „Tady to na to bude ideální.“

Dětem bylo letadlo slavnostně zpřístupněno v pondělí 31. října. „Jsme moc rádi, že ÚMO 3 vyslyšelo prosby žáků a rodičů a postavilo takovou krásnou prolézačku, která bude kapacitně sloužit pro spousty dětí, právě teď je na ní třicet dětí a je vidět, že se tam bez problému vejdou,“ řekla spokojeně Eva Švolbová, ředitelka Růžovky a dodala: „Slavnostně se prolézačka otevírá právě dnes, ke Dni letectva, děti měly přednášku. Dokonce přišla vnučka jednoho z letců,“ řekla Eva Švolbová, ředitelka Růžovky.

Letadlo bylo slavnostně otevřeno v den, který byl úředně stanovený jako den, kdy skončila letecká bitva o Anglii. Otevření hřiště se účastnili i zástupci Českého svazu letectví - Letci Plzeň a Leteckého historického klubu generála Irvinga Plzeň. Ti s žáky prvního stupně 26. ZŠ besedovali o českých letcích, kteří se účastnili druhé světové války. „Na účast našich pilotů na dění ve druhé světové válce můžeme být skutečně hrdí. Osudy těchto hrdinů je stále třeba si připomínat,“ míní Ladislav Vitík, místopředseda Českého svazu letectví - Letci Plzeň z. s..

Letadlo je v takzvaném antivandalském provedení. Je vytvořeno z kovových trubek a lan a odpovídá moderním celoevropským trendům. Letadlo MO Plzeň 3 vyšlo na zhruba dva miliony korun.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24