QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V zoo běží unikátní systém na správu dešťové vody. Vymysleli ho na ZČU

06.02.2023 7:45

Startup nextdrop byl založený výzkumníky ze Západočeské univerzity v Plzni, kteří, jak sami říkají, digitalizují vodu. Díky složitým algoritmům, senzorům a akčním prvkům je možné analyzovat a automatizovat funkci vodovodních systémů. Testování proběhlo v expozici Mediterraneum v plzeňské zoo.

Mediteraneum_zoo Plzeň_ilustrační

„Zoologická a botanická zahrada města Plzně dělá další krok směrem k udržitelnosti díky partnerství s plzeňským startupem nextdrop. Po úspěšném testování systému nextdrop pro správu dešťové vody je nyní v plánu jeho širší nasazení v rámci Zoo Plzeň. Hlavním cílem spolupráce je efektivní a udržitelná správa vody,“ uvádí zoologická zahrada.

Jak systém funguje? Zjednodušeně řečeno, z prostorné a skleněné střechy expozice je sbírána dešťová voda, která se následně používá na závlahu. Voda je směřována do sběrné nádrže nextdrop, která čerpá vodu takovým způsobem, aby byl za každé situace zajištěn její dostatek.

„Automatizace přispěla k maximálnímu využití dešťové vody sesbírané ze střechy expozice. Během závlahy se tak v maximální možné míře využívá dešťová voda, která dokáže pokrýt až třetinu celkové spotřeby. Díky nepřetržitému monitoringu systém rovněž upozorní na případné havárie a umožňuje tak předcházet únikům vody v objemech až tisíců litrů za den. V neposlední řadě systém díky automatizaci usnadňuje práci zaměstnancům Zoo Plzeň,“ uvádí mluvčí zoologické zahrady.

V roce 2022 získala společnost se sídlem v plzeňském SIT Portu podporu v rámci inkubačního programu BIC Port, díky které mohlo být testování uskutečněno. „V další etapě je plánováno rozšíření nextdrop control system v areálu Zoo Plzeň. Cílem spolupráce v roce 2023 bude monitorovat přítoky vody do celého areálu a optimalizovat její spotřebu s ohledem na ekonomickou efektivnost a udržitelnost,“ dodal mluvčí.

Foto Zoologická a botanická zahrada města Plzně, nextdrop

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24