QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Karel Makoň: "Srnče je odložené v trávě jako dítě ve školce"

18.05.2022 11:11

Lidé mylně nosí z výletů opuštěná mláďata. Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů vysvětluje, proč srny opouští své potomky a jak se v případu nálezu samotného mláděte chovat.

01
01020304060705

Jaro je v plném proudu a s rostoucí teplotou přibývá i více výletníků a turistů objevujících krásy našich luk a lesů. Pro záchranné stanice ale toto období přináší nárůst svěřenců, zejména mláďat mylně odnesených z přírody.

Srnče, danče, ale i mláďata zajíců jsou momentálně velmi častým překvapivým nálezem nejedné procházky. Lidé si při pohledu na krčící se mládě v trávě mylně pomyslí, že ho matka opustila a potřebuje pomoc. Jaký je v tomto případě správný postup? Kdy a koho nejlépe kontaktovat v případě nalezeného mláděte? Více nám k tomuto tématu řekl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

V případě nalezení samotného mláděte je nutné situaci posuzovat případ od případu. „Najdete-li například srnče nebo mládě zajíce v přírodě, které se krčí, nehýbe se, ale na pohled nejeví žádné známky zranění, je dobré vědět, že mládě není opuštěné. Matka ho tam má odložené schválně, je to jako dítě ve školce,“ vysvětluje Karel Makoň.

06

Srna mládě porodí, očistí, nakrmí a odejde. „Vrací se k němu večer, když je ticho a klid, aby ho mohla nakrmit. Není u něj, aby zbytečně nelákala predátory,“ vysvětluje Karel Makoň důvod, proč je srnče mnohdy nalezené o samotě.

Zajíci se rodí osrstění, vidí a hned lezou. „Samice vrhne mláďata do jednoho pelechu na trávě, třeba na sídlišti, u dětského hřiště. Mláďata se hned rozprchnou. Kdyby je našla liška společně, hned by je sežrala všechny. Zaječice přiběhne večer, zapíská, mláďata se ozvou, ona je nakrmí a zase mizí,“ popisuje chování zaječích matek Makoň a dodává: „Zaječí mateřské mléko je velmi tučné a my ho nejsme ve stanici schopni zcela nahradit. Když už zajíce odchováme, může mít zdravotní problémy, například s kostmi.“

Pokud tedy ve volné přírodě narazíte na krčící se mládě, které nejeví známky zranění, pamatujte, že není v ohrožení, nechte ho na místě, matka si ho najde a postará se o něj. „Pokud lidé najdou zraněné mládě, například po seči v poli, je dobré celou situaci řešit s místním myslivcem. Kontaktovat starostu obce nebo policii na čísle 158. Ví, komu revír patří,“ říká Karel Makoň ze záchranné stanice a dodává: Je třeba použít selský rozum. Myslivec se pak rozhodne, jak se zvířetem dále naložit.“

Srny mají velmi silný mateřský pud. „I přes to, že se obecně udává, že pokud srna ze srnčete ucítí lidský nebo jiný pach, již ho nepřijme zpět, opak je pravdou. Dle našich mnohaletých zkušeností a zejména dle probíhajících výzkumů je zřejmé, že srna o své mládě stojí přes všechny překážky,“ říká Pavla Benettová, předsedkyně spolku Stop sečení srnčat, z.s. Pokud tedy dojde k nějakému kontaktu se zvířetem, dá se vrátit mládě do místa nálezu. „Máme za to, že pokud je srnče vráceno na původní místo do 24 hodin, je téměř jisté, že ho matka přijme zpět,“ dodává Benettová.
 

foto: DESOP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24