Bolevcem znovu projde masopustní průvod, udělá dvě veřejná zastavení

29.01.2023 8:26

Na statku U Matoušů a přilehlé Bolevecké návsi se 19. února od 10 do 16 hodin uskuteční masopust, kterému bude vévodit průvod masek. Návštěvníci si pochutnají na zabijačkových dobrotách a čeká na ně také hudební vystoupení. Připraven je i program pro děti.

masopust_2022_pruvod_bolevecka_naves
masopust_2022_pruvod_bolevecka_naves20230106_masopust_plakat_na_vysku_(42 × 59,4 cm)masopust_2022_veselice_na_statku_u_matousu_9masopust_2022_bolevec_soubor_jiskra

Masopust má v Bolevci svou tradici, která se však počátkem minulého století vytratila. V místní kronice se dočteme, že ještě poměrně dlouho se v Bolevci držely taneční zábavy konané před Popeleční středou. „Samotný průvod masek však kronika zmiňuje naposledy před druhou světovou válkou,“ vysvětluje správce statku U Matoušů Martin Kolovský, který v loňském roce inicioval návrat tradice, jež byla se starým Bolevcem kdysi spjatá. Přivést myšlenku do zdárného konce se pak podařilo díky spolupráci prvního plzeňského obvodu, Národního památkového ústavu, v jehož správě je selský statek, boleveckých dobrovolných hasičů i místních obyvatel. Ti všichni se budou znovu podílet i na letošní akci.

Vše vypukne v 10 hodin. Na statek U Matoušů přijde průvod maškar v čele se správcem statku Martinem Kolovským v převleku za laufra a ten požádá paní starostovou, jak doslova uvádějí dobové prameny, o svolení k masopustnímu reji. Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu lidového Souboru písní a tanců Jiskra vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi. „Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vidět, jak masopust dříve slavili naši předci. Nejvíc ze všeho se těším na masky, které k této akci neodmyslitelně patří,“ uvedla starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková.

Proti loňskému prvnímu ročníku udělají maškary dvě veřejná zastavení, a to v 10:30 hodin ve spodní části návsi a po poledni před budovou boleveckých hasičů. V 16 hodin pak průvod přímo na statku pohřbí Bakuse, obtloustlého zhýralce, který vyjadřuje pravý opak půstu, jenž poté začíná. Tato postava je s masopustem spjatá už od středověku.

Selský statek U Matoušů je hodnotnou ukázkou lidové architektury na západě Čech a v letech 2019 až 2021 prošel nákladnou rekonstrukcí. Nebývalý kontrast nabízí jeho umístění na staré Bolevecké návsi, která stojí uprostřed panelového sídliště, jež zde vyrostlo na přelomu 70. a 80. let. Díky silným hlasům rodáků a odborníků nebyla tehdy náves srovnána se zemí, což se stalo např. na Skvrňanech či Doubravce. Statek je ve správě Národního památkového ústavu a od roku 2008 se pyšní statusem národní kulturní památka, kterou se v krajské metropoli může pochlubit už jen katedrála sv. Bartoloměje.

Kromě průvodu masek se lidé mohou těšit i na program na statku. Od 11 hodin si děti budou moci vyrobit svou vlastní masku a chybět nebude ani oblíbené malování na obličej. U Matoušů pak stejně jako loni vystoupí pěvecký soubor Jiřičky z 34. ZŠ pod vedením sbormistryně Jarmily Procházkové. Návštěvníci si též pochutnají na zabijačkových dobrotách, které se budou prodávat hned na dvou místech, na statku a před ním.

Masopust jako takový začíná už po Třech králích, jeho konec je ale pohyblivý, uzavírá se totiž ve vztahu k Velikonocům, konkrétně k Popeleční středě, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Dříve bývalo zvykem, že lidé před tímto půstem pořádali zábavy a zabijačky a hodovali. Masopust vrcholil bujarou oslavu s průvodem masek, o čemž se bolevecká kronika zmiňuje jako o tzv. „bláznových dnech“. Ty podle historických pramenů začínaly v neděli před Popeleční středou, nazdobil se hospodský sál, vyhrávalo se a po vsi chodil průvod maškar, v němž nesměl chybět žid s rancem, medvěd, kominík nebo bába s nůší. Lidé se radovali až do úterý. Úderem půlnoci ale zábava skončila a Popeleční středou se vstoupilo do období půstu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24