QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lidé v Radnicích na Rokycansku přivítali advent, sami vyráběli betlém – FOTKY

02.12.2019 8:13

Obyvatelé Radnic na Rokycansku mají speciální betlém, na jeho výrobě se totiž sami podíleli. V neděli 1. prosince se celé Radnice rozzářily, konal se bohatý adventní program.

Radnice (9)
Radnice (1)Radnice (3)Radnice (2)Radnice (4)Radnice (5)Radnice (6)Radnice (7)Radnice (8)Radnice (10)Radnice (9)Radnice (12)Radnice (11)Radnice (13)Radnice (14)Radnice (15)Radnice (17)Radnice (16)Radnice (18)Radnice (20)Radnice (19)Radnice (21)Radnice (23)Radnice (22)Radnice (24)Radnice (25)Radnice (26)Radnice (27)

Radnice mají svůj vlastní betlém už druhým rokem. Expozici, která je složena z Josefa, Marie, Ježíška, pasáčka, tří králů a stáda zvířat, vytvořili sami občané města s Muzeem Josefa Hyláka v Radnicích, kde bude betlém k vidění v muzejní zahradě až do 6. ledna 2020. Každým rokem přibude na betlému jedna postava. Tou letošní je bývalý učitel René Keller.

Betlém byl slavnostně rozsvícen na první adventní neděli. Od té doby v Radnicích září i vánoční strom a kašna na náměstí Kašpara Šternberka. Vánoční strom je 7 metrů vysoký smrk, je nasvícen bíle.

Jaká je výzdoba stromu, prozradil starosta Radnic. „Skládá se z řetězu a bleskových efektů s imitací padajícího sněhu. V loňském roce jsme poprvé nasvítili také kašnu na náměstí, což mělo velmi pozitivní ohlas od občanů, proto je nasvícena i letos,“ prozradil starosta Jan Altman.

Adventní neděli provázel v Radnicích i bohatý program. Lidé společně zpívali koledy u betléma, konala se autorská prodejní výstava keramiky Aleny Brožové v Muzeu Josefa Hyláka, lidé mohli navštívit vánoční stánky na náměstí a v kostele sv. Václava vystoupily děti z místní mateřské školy a také skupina Sunny Girls.

Program v Radnicích pokračuje až do Vánoc...

Na úterý 3. prosince připravilo město Radnice pro zájemce Vánoční výtvarné dílny, kde bude možné si vyrobit ozdoby z papíru, proutí, korálků či drátků. Dílna bude otevřena od 14 do 19 hodin ve společenské místnosti domu s pečovatelskou službou, náměstí Kašpara Šternberka 242. Vstup i materiál jsou zdarma. Občerstvení bude zajištěno.

Spolek divadelních ochotníků v Radnicích připravil na prosinec dva adventní koncerty. První Adventní koncert se uskuteční 8. prosince 2019 v kostele sv. Václava v Radnicích od 17:30 hodin. Vystoupí Eva Charvátová (soprán), Jan Thuri (hoboj) a Jiří Hošek (violoncello, varhany). „Již 47. ročník Radnické divadelní přehlídky uzavře v sobotu 21. prosince od 17 hodin Adventní koncert Žihelského pěveckého smíšeného sboru v kostele sv. Václava na náměstí Kašpara Šternberka,“ doplnil za Sbor divadelních ochotníků v Radnicích René Keller.

foto: Jaroslav Kreisinger

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24