Lidl stahuje balíčky koření. Obsahují vysoké množství škodlivé látky

25.03.2023 15:40

Polský výrobek mizí z českých regálů. Důvodem je zvýšená hladina pyrolizidinových alkaloidů.

stazeni_oregano_Lidl

Pyrolizidinové alkaloidy jsou sekundární metabolity produkované velkým množstvím rostlin po celém světě, jako ochrana proti býložravcům. Vzhledem k  potenciálním škodlivým účinkům  1,2-nenasycených pyrolizidinových alkaloidů, jsou tyto alkaloidy nežádoucí  zejména v potravinách a krmivech, kde mohou vést k akutnímu poškození jater, pokud jsou konzumovány ve vysokých dávkách.

Společnost Lidl Česká republika v.o.s. informuje o stahování výrobku „Oregano“ 10 g, s datem minimální trvanlivosti 3. 7. 2025, dodavatele McCORMICK POLSKA S.A. Polsko 17. 3. 2023. Společnost McCORMICK POLSKA S.A. z důvodu preventivní ochrany spotřebitele stahuje z oběhu výrobek „Oregano“ 10 g, s datem minimální trvanlivosti 3. 7. 2025,dodavatele McCORMICK POLSKA S.A.

V rámci kontroly trhu bylo zjištěno, že výrobek „Oregano“ 10 g, s datem minimální trvanlivosti 3. 7. 2025 obsahuje zvýšenou hladinu pyrolizidinových alkaloidů. Ve studiích na zvířatech se dokonce ukázalo, že některé pyrolizidinové alkaloidy jsou genotoxické karcinogeny.

Výrobek „Oregano“ 10 g, s datem minimální trvanlivosti 3. 7. 2025, dodavatele McCORMICK POLSKA S.A. byl prodáván v prodejnách Lidl Česká republika v.o.s. V případě, že jste uvedený výrobek zakoupili, můžete jej vrátit do jakékoliv prodejny Lidl. Peníze Vám budou vráceny i bez předložení pokladního dokladu.

Stahování se týká pouze výrobku „Oregano“ 10 g, s datem minimální trvanlivosti 3. 7. 2025, dodavatele McCORMICK POLSKA S.A. Ostatní výrobky „Oregano“ nejsou tímto opatřením dotčeny.

Foto Lidl

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24