QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Lyžaři se už po padesáté rozloučí na Špičáku se starým rokem s pochodněmi v ruce

27.12.2022 14:21

Silvestrovská akce, které se účastní každoročně tisíce lidí, bude mít tradičně netradiční podobu. Na horách totiž není sníh a na lyžích to nepůjde. Jak se tedy lyžaři se starým rokem rozloučí?

Silvestrovský sjezd_Ski&Bike Špičák

„Dnes padlo kladné rozhodnutí ohledně tradičního rozloučení se starým rokem na nejprudší české sjezdovce Šance, které pořádá Horská služba na Špičáku ve spolupráci s lyžařským areálem Ski&Bike Špičák,“ informoval QAP v úterý 27. prosince Karel Samec, mluvčí Ski&Bike Špičák. „Skupina vybraných zájemců ji s pochodněmi v rukou kvůli nedostatku sněhu na této ryze přírodní trati jenom seběhne,“ řekl mluvčí.

Akce se v současné podobě koná od Silvestra roku 1972 (letos je to tedy 50 let).

Čtyřikrát byl úplně zrušen – dvakrát kvůli nedostatku sněhu a dvakrát kvůli covidu.

V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku poprvé na botách.

Původ této tradice sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky.

Oblíbená silvestrovská akce se naposledy konala v roce 2019 a i tehdy se svah sbíhal. Netradiční pojetí se díky nepřízni počasí tak pomalu stává tradicí. „Bez lyží a na botách se sjezd uskutečnil i roce 2019. Další dva ročníky 2020 a 2021 nedovolil covid. V minulosti se akce bez lyží konala i v letech 2006, 2015 a 2016. Botky tak místo lyží po svahu Šance kmitaly za posledních 50 let celkem 4 krát,“ vyjmenoval Karel Samec.

Noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou se bude konat v sobotu 31. prosince. „Program akce začíná v 17 hodin pod dojezdem nejvíce strmého svahu, kde se sejdou lyžaři i další návštěvníci zdejších hor. Samotný sjezd, tedy letošní běh s pochodněmi začíná okolo 17:30 hodin. Připraveno je občerstvení, rozdělaný oheň, hudební produkce. Vyvrcholením večera bude zapálení ohně a velký ohňostroj. Po sjezdu budou mít děti večerní lyžování zdarma,“ zve na akci mluvčí areálu Ski&Bike Špičák.

Foto ilustrační FB Ski&Bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24