QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První na západě Čech: Rodičky si ve Stodské nemocnici mohou samy dávkovat analgesii

10.01.2023 16:59

Rodičky mají různé metody, jak alespoň trochu zmírnit bolesti, které doprovází příchod miminka na svět. Ženy, které se rozhodnou rodit ve Stodské nemocnici, si mohou ovládat dávkování tišicí látky.

rodička_Stodská nemocnice

Žena má v ruce tlačítko, kterým ovládá podle vlastní potřeby postupné dávkování tišící látky. Během porodu tak reaguje přímo na aktuální bolest. Tišící látka je aplikována v předem stanovených bezpečných mezích určených lékařem a nemá žádné vedlejší účinky na zdraví ženy ani plodu. „PCA metodu jsme našim rodičkám nabídli poprvé ve zkušebním režimu v létě a řada rodiček si ji pochvalovala. Proto jsme se rozhodli tento typ analgesie zařadit do standardní nabídky stodské porodnice vedle tradičních metod jako je inhalační nebo epidurální analgesie s tím, že rodička si může zvolit, co ji bude vyhovovat,“ řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

Látku je možno podávat po celou první dobu porodní a na začátku doby druhé. Postup je takový, že ženě je před porodem na porodním sále zaveden zvláštní žilní vstup do paže. Tím je podáváno pomocí speciální pumpy analgetikum, které má prakticky okamžitou účinnost, a naopak organismus jej relativně rychle odbourává. „Pacientka si přitom tlačítkem aplikuje dávku sama a dle intenzity bolesti na ni reaguje v odpovídající míře a v podstatě v reálném čase. Velikost dávek a ostatní bezpečnostní parametry jsou nastaveny anesteziologem,“ doplnil primář.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24