QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ROZHOVOR: Nová kniha Rok hlupců provokuje a klade otázky

18.01.2023 17:42

Třetí kniha plzeňského autora Jaroslava Pompa, která právě opustila tiskárnu, nese název 2022: Rok hlupců s podtitulem Deník politicky nekorektního blogera.

2022_rok hlupců Pomp kniha
2022_rok hlupců Pomp knihaPomp Šeříkovka 22. září 2022

To samo o sobě vzbuzuje dojem, že obsah bude hodně kontroverzní, provokativní a vzbudí mezi čtenáři rozporuplné ohlasy. Zda je to dojem správný, na to jsme se v redakci zeptali samotného autora.

SOUTĚŽ O KNIHU NAJDETE ZDE.

O čem je kniha 2022: Rok hlupců? O hlupcích?

Také, a je jich v ní více než dost. Kniha přináší reminiscenci na rok 2022, obsahuje množství mikropříběhů a konfrontuje dva zcela rozdílné světy; normální život obyčejných lidí a absurdní svět aktivistů a politiků, jejichž ideologicky infikované mozky často popírají přírodní zákony, vědu i zdravý selský rozum. V knize jsem tento prapodivný svět nazval termínem debilizace civilizace. Hezky se rýmuje a pravděpodobně jsem ho vymyslel, protože ani pan Google nedohledal, že by ho někdo předtím použil, našel jen nerýmující se výraz debilizace společnosti. Jak byste odpověděla třeba na otázku, zda muž může být lesbou?

Že nemůže.

V Norsku by vám za tuto odpověď hrozily tři roky vězení natvrdo s právní klasifikací „nenávistná řeč“. Je to jeden konkrétní příklad idiocie progresivistů. Mimochodem, to vězení hrozí herečce, která je sama lesbou.

Ta kniha tedy není čtením, při kterém se budeme smát?

Ale naopak, ty příklady stupidit ve jménu novodobých ideologických náboženství typu Cancel Culture, Woke Policy, Gender Equity, Black Lives Matters, Extinction Rebellion, Green Deal, LGBTQIA+ jsou v knize glosovány s ironickým nadhledem. Pitomosti jsou v knize vyváženy vtipem, třeba tímto britským rčením: „Ideální baba? Prsatá němá nymfomanka vlastnící pivovar hned u golfového hřiště.“ A ještě jedna definice, opět zcela politicky nekorektní: „Ideální baba se ihned po souloži promění v basu vychlazeného piva a partu kámošů.“ I moudrá anglická královna Alžběta II. řekla, že se nemáme brát příliš vážně.

Podtitul říká, že jde o deník. Je to opravdu napsané deníkovou formou?

Ano, 365 dnů uplynulého roku je beletristicky den po dni popsáno pohledem pisálka Vojtěcha, který žije svůj normální život a žasne nad pitomostmi věrozvěstů nového údajně pokrokového ideálního světa. Jde o deník, který na 187 textových stranách čtenáře inspirativně zavede na spoustu zajímavých míst od krás Plzeňského kraje po Himálaje a Andy a nabízí spoustu žánrů od glos, blogů, reportáží, článků, rozhovorů, esejí, dvou pohádek až k povídce Sex s aplikací v mobilu. A nastoluje spoustu existenciálních otázek, na které by si měl odpovědět každý čtenář sám.

Jaroslav Pomp

Je spoluautorem knihy Dobrodružství triatlonu. Jeho druhá kniha Kde výčep můj je o hospodách, vinárnách a bufetech v časech před listopadem 1989 ve vzpomínkách reprezentantů různých skupin Plzeňanů, představuje kultovní podniky například z oblasti novinářské, rockerské, sportovní, undergroundové a další. Kromě psaní se věnuje i muzice, hraje v rock&blues bandu Beer Reminder.

Bylo to těžké, popsat 365 dnů roku – psal jste si někdy předtím deník?

Nepsal, byla to moje premiéra. Netušil jsem, zda to dám, ale zjistil jsem, že svět kolem nás nabízí ohromné množství zajímavých příběhů, i těch stupidit v podání hlupců. Musím se přiznat, že mi v novém roce denní psaní deníku i chybí.

Získal někdo titul Hlupce roku?

O něm bylo jasno už 24. února 2022. Jmenuje se Vladimir Vladimirovič Putin. Ale za ním je s odstupem až neskutečně početná skupina dalších hlupců. Třeba americká univerzitní profesorka Dr. Baker-Bell, s níž jsem si psal a která mě zaujala svou teorií, že spisovná angličtina je rasistická a omezuje možnosti černých studentů, kteří propadají frustraci. Nazvala své teze Anti-Black Linguistic Racism. Řešení paní doktorky? Angličtinu zjednodušíme, zbavíme gramatických složitostí a pravidel. Ta kniha je doslova plná hlupců, ale neskrývaně fandí zdravému rozumu a má optimisticky laděný závěr.

Má kniha už své kmotry?

Vybral jsem si kmotry, kteří mají podobné vidění světa jako já a snaží se hájit normální svět, v němž rozum, tradiční lidské hodnoty a duchovní náboženství dostávají na frak od nových ideologických náboženství. A jsem rád, že mé pozvání do rolí kmotrů přijali senátorka, spisovatelka a exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a Ladislav Jakl, spisovatel, politik, rockový muzikant a bývalý tajemník prezidenta Klause.

Kde si mohou lidé knihu 2022: Rok hlupců koupit?

Kniha právě vyšla, zatím přímo v plzeňském vydavatelství DELEX. Nebo lze knihu vyhrát v soutěži zde na zpravodajském serveru qap.cz.

foto: Archiv autora

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24