ROZHOVOR: Plzeň měla v atletice vždycky tradici, říká Roman Šebrle

09.06.2023 8:09

Vzácným hostem Sportovních her mateřských škol v Plzni byl ve čtvrtek 8. června bývalý atletický vícebojař, olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004 Roman Šebrle. Poté co pozdravil děti a zahájil sportovní hry, poskytl redaktorce QAPu rozhovor.

Olympiáda dětí MŠ_Atletika Skvrňany_0623_QAP (40)

Romane, kdy jste se potkal s atletikou poprvé? Bylo to také ve školce?

Sportoval jsem už odmalička, ale ve školce to nebylo. Na základní škole jsme měli skvělého učitele tělocviku, který nás ke sportu vedl. Škola mě několikrát nominovala na závody. Tam jsem se poprvé setkal s atletikou jako takovou. Hrál jsem dlouho fotbal, ale když mi bylo sedmnáct, tak jsem se dostal na nějaké středoškolské hry a tam se mě zeptali, jestli bych za ně nechtěl závodit a už jsem u toho zůstal.

Kdy by měly vlastně děti se sportem začít?

Myslím si, že by rodiče měli vést děti ke sportu už odmalička. Za prvé, kdo si hraje nezlobí, to prostě platí. Za druhé, je dobré, když člověk sportuje už od útlého věku, tím si bere sportovní návyky i do dospělého života. Prospívá to zdraví a děti to učí respektovat soupeře a také to, že existují nějaká pravidla, která musí dodržovat. Učí je to režimu a to si vezmou i dál do života. Děti bych ke sportu vedl, ale netlačil bych je do toho. 

Rodiče si často myslí, že právě jejich děti budou reprezentanti a do sportu je tlačí...

No právě. To jestli dítě bude dobré nebo ne, to se ukáže časem. Dětí, ze kterých vyrostou reprezentanti, je opravdu málo. Mělo by to být i o té radosti rodiče, který se dívá na to, jak má jeho ratolest prožitek ze sportu, jak ho to baví a setkává se s vrstevníky. V tomhle je sport nenahraditelný. Jak já říkám, děti do sportu vést, ale netlačit.

Jsme na Sportovních hrách mateřských škol v Plzni, jak se Vám taková akce líbí?

Je tu dobrá atmosféra, vyšlo nám pěkné počasí. Tyto akce jsou pro děti naprosto skvělé, jsou všeobecně zaměřené a děti si mohou všechno vyzkoušet, tak by to mělo být. Jsem rád, že mě paní Kantorová (pozn. Lucie Kantorová náměstkyně primátora města Plzně pro oblast školství a cestovního ruchu) do Plzně pozvala. 

Jaké máte vzpomínky na atletiku v Plzni?

Pamatuju si naposledy mistrovství republiky, které se konalo v roce 2000. To bylo tenkrát ještě na stadionu, kde dnes hraje jen Viktorka. Bylo to fantastické, stadion byl úplně narvaný, atmosféra byla skvělá. Bylo to před olympiádou, o to to bylo lepší.

Dnes jsou atleti AK Škoda Plzeň nejlepší atleti v republice…

To určitě jsou, mají spoustu skvělých atletů, například čtvrtkařku Terezu Petržilkovou. Plzeň měla v atletice vždycky tradici. Mám tu spoustu kamarádů, se kterými jsem trénoval. Nyní sám trénuji, konkrétně reprezentanty desetibojaře, a s nimi jezdím na závody, takže se stále potkáváme. Jezdím do Plzně za sportem opravdu rád.

O Sportovních hrách mateřských škol jsme informovali zde. Podívejte se do fotogalerie, jak si děti sportovní den užívaly.

Foto QAP

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24