S Andreou v kuchyni: Martinské rohlíčky s ořechovou náplní

06.12.2015 8:01

Nevíte, co upéct? Zkuste s Andreou martinské rohlíčky, plnit je můžete nejen ořechovou náplní. Ale i tvarohem nebo mákem. Tyto křehké rohlíčky vás určitě nadchnou.

img_6513-br
img_6513-brimg_6505-brimg_6496-brimg_6502-br

Tradiční Martinské rohlíčky z křehkého těsta můžete plnit jakoukoliv náplní. Ořechovou, makovou, tvarohovou nebo povidly či marmeládou. Připravila jsem pro vás tři druhy těst, podle toho, jakje kdo chce mít "dietní". Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba!

První těsto:

540g hladké mouky
360g Hery máslové nebo másla
250g smetany na šlehání
špetka soli

Druhé těsto:

420g hladké mouky
250ml smetany na šlehání
250g Hery máslové nebo másla
špetka soli

Třetí těsto: (z toho jsem pekla dnes já a je pro mě nejlepší)

400g hladké mouky
250g Hery máslové nebo másla
250g zakysané smetany
špetka soli

Ořechová náplň:

200g nastrouhaných vlašských ořechů
150g cukru moučka
špetka skořice
1PL rumu
1 bílek

Na potření rozpuštěné máslo s rumem a na posypání moučkový cukr (můžete přidat i vanilkový).

ANDREA V KUCHYNI

Postup přípravy receptu:
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.

Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180C cca  20 - 25 minut do růžova.

Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT