U Chodové Plané natáčeli filmaři, vznikaly zde scény k filmu o bratrech Mašínech - FOTKY

25.11.2022 18:55

Nedaleko Chodové Plané na Tachovsku leží zaniklá obec Výškovice. Právě sem se vydali filmaři, aby natočili scény pro nový film Bratři o bratrech Mašínech. Jeden z největších příběhů studené války vzbuzující stále emoce se tak po dlouhých letech dočká filmové podoby.

nataceni-ve-vyskovicich-jaro-dufek_1
nataceni-ve-vyskovicich-jaro-dufek_1nataceni-ve-vyskovicich-jaro-dufek_awm_minnataceni-ve-vyskovicich-jaro-dufek1bratri-zuzana-panska-cinemart_awm_minmasinovemasinove1

"Stačí vyjít na zdejší pastviny nebo se pokochat pohledem na jediný dům, který zde zůstal. Výškovice v nedávné době zaujaly také režiséra Tomáš Mašína, který zde natáčel vybrané scény z připravovaného filmu Bratři o bratrech Mašínech. Do kin snímek zamíří na podzim 2023," informuje Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje, která filmařům v regionu pomáhá nejen s výběrem lokace.

V celovečerním filmu Bratři o bratrech Mašínech, který začal Tomáš Mašín natáčet v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina, se představí v hlavních rolích Oskar Hes a Jan Nedbal. V dalších rolích se pak objeví Matěj Hádek nebo Taťána Dyková.

„Příběh bratří Mašínů patří mezi několik scenáristických himalájských vrcholů. Je zrádný v mnoha směrech. Vypadá nesmírně filmově a autorovi na první pohled nehrozí mnoho práce. Teprve časem jsem pochopil, před jak obrovským dramatickým gigantem stojím. Každá postava v dramatu téhle rodiny je anticky tragická a práce scenáristy tak byla především ve volbě materiálu, který do příběhu nedá. S tímto odhodláním jsem se začal na tuto scenáristickou K2 drápat,“ uvedl scenárista Marek Epstein.

Výškovice (německy Wischkowitz)

Zaniklá vesnice v CHKO Slavkovský les. Leží cca dva kilometry od Boněnova, 6,5 kilometru od Chodové Plané, sedm kilometrů od Mariánských. Po druhé světové válce byla osada z větší části vysídlena odsunem Němců. V šedesátých let se vesnice vylidnila úplně, oficiální zánik je datován do roku 1974. Dochoval se jeden statek (Boněnov čp. 2, dvůr Engelberta Weigela) a památkově chráněná kaple s památnou lípou.

Oblast u zaniklých Výškovic nezaujala filmaře poprvé. "Z původních Výškovic už zbyl jen jeden statek a chráněná kaple s památnou lípou. Nejen okolí, ale právě i tato kaple se dostala do hledáčku tvůrců filmu Bratři. Ovšem i v minulosti tato vesnice zaujala filmaře, natáčelo se zde například drama Ves v pohraničí (1948). Aniž by tenkrát autoři tohoto filmu tušili, přispěli k dochování obrazu obce, která zde stála ještě před demolicí. Podzimní výlet do Výškovic doporučujeme všem milovníkům sudetské historie," informuje Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje.

Film Bratři vzniká v koprodukci Česka, Německa a Slovenska.

Zdroj a foto: Regionální filmová kancelář Plezňského kraje (Zuzana Pánská, Jaro Dufek)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24