Velikonoce jsou tady. Přinášíme tradiční i netradiční velikonoční recepty

07.04.2023 7:21

Ke svátkům jara patří i dobré jídlo, Velikonoce se neobejdou bez mazance, nádivky, beránka... My vám přinášíme recepty nejen na tradiční i netradiční velikonoční dobroty. Vše pro vás připravila a otestovala foodblogerka Andrea Motlíková. Její recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

vajíčková pomazánka 3

Tradiční mazanec:

Budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky (dávám půl na půl hladkou a polohrubou)
180 g cukru krupice
180 g tuku (používám máslo)
2 vejce
42 g droždí
350 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření

Postup:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím. Můžete vypracovat samozřejmě i ručně.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečicím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 oC cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.

Tvarohový mazanec

Stihnete ho i na poslední chvíli, je to rychlé a jednoduché těsto, které se zaručeně povede každému. U nás se dělá bez rozinek, ale vy si je tam určitě přidejte, nejlépe namočené v rumu.

Budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
150 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 vanilinový cukr
2 lžíce rumu
5 lžic mléka
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1,5 prášku do pečiva
1 rozšlehané vajíčko na potření
mandle na posypání

Postup:
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s cukry, pak vmíchejte postupně změklé máslo, tvaroh, mléko, rum, citronovou kůru a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujte.
Z těsta vytvarujeme bochánek, který nahoře můžeme nastřihnout do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 0C dozlatova. Jestli je uvnitř upečený, zjistíme špejlí, na kterou se těsto již nebude lepit.

Malé kořeněné mazance

Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
7 g sušeného droždí
200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
kůra z jednoho citronu
1/4 KL sušeného zázvoru
1/4 KL skořice
1/4 KL mletého hřebíčku
1/4 KL mletého kardamomu
rozinky nebo sušené brusinky
plátky mandlí
vejce na potření

Postup:
Mouku prosejte do mísy, přisypte cukr, sůl, koření, droždí, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo, rozinky a postupně přilévejte mléko. Důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte 1,5-2 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na vál, znovu propracujte a vytvořte buď dva bochánky nebo několik menších. Nechte ještě alespoň 45 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C, bochánky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte je vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 30-40 minut podle velikosti. Propečení zkuste špejlí.

Velikonoční nádivka:

Budete potřebovat:
10 rohlíků
10 vajec (žloutky + sníh z bílků)
vařené uzené maso + uzený vývar
vařené vepřové maso
(masa dáme cca 700 g, dávám více uzeného)
kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka ... všeho dohromady 2 hrstě posekaného
sůl
sádlo na vymazání pekáče

Postup: 
Rohlíky nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčíme. Maso pokrájíme na kostičky, všechny zelené bylinky posekáme. Vše přidáme k rohlíkům, pak ještě vejce a popřípadě ještě zvlhčíme vývarem. Promícháme důkladně a vmícháme opatrně sníh. Dochutíme podle potřeby solí.
Směs vyklopíme do sádlem vymazaného pekáče, urovnáme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 oC dozlatova.

 

K Velikonocům patří vajíčka...

 

Vaječno - bramborová polévka s koprem

Chuťově je podobná kulajdě, ale klobáska dodá šmrnc.

Budete potřebovat:
4 brambory
4 vejce natvrdo
1 menší pikantnější klobása
1 malá cibule
1 zakysaná smetana
kousek másla ( cca 1,5cm )
2 PL hladké mouky
cca 1 litr vývaru nebo o trochu víc
čerstvý kopr
sůl

Postup:
Nejprve na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a chvilku na mírném plameni restujeme, aby pustila chuť a šťávu. Zaprášíme moukou, mícháme a restujeme asi 2 minutky a zalijeme chladným vývarem. Zesílíme teplotu a dobře rozmícháme. Vhodime na kostky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme, aby se nám polévka díky mouce nepřichytávala, hlavně zpočátku, pak už to není nutné. Nakonec vmícháme teplou kysanou smetanu, nesmí být studená z lednice, jinak se nám v polévce srazí. Nejlépe je předem ji promíchat s pár lžícemi horké polévky a pak postupně do polévky vmíchávat. Samozřejmě v této fázi přidáme i nakrájená vejce. Necháme prohřát, dochutíme a po odtsavení přisypeme posekaný kopr.


Jarní bramborový salát

 

Budete potřebovat:
4 ve slupce uvařené brambory varného typu A
100g šunky vcelku
hrst ředkviček
2 vejce natvrdo
2 jarní cibulky
menší svazek pažitky

Zálivka dle dietních možností každého ( já použila vše s minimálním obsahem tuku ):-) :
2 PL zakysané smetany
2 PL majonézy
1 PL smetany
1 větší KL dijonské hořčice
sůl

Postup:
Oloupané brambory, ředvičky, šunku, cibulky a vejce nakrájíme na kostičky a pažitku najemno. Vložíme do mísy, promícháme a osolíme.
Na zálivku vše dobře vymícháme dohladka. Smícháme se salátem a případně dochutíme solí.

 

Vajíčková cottage pomazánka

Tento recept se vám bide hodit zejménal po Velikoncích. Tady je recept na vajíčkovou pomazánku, zdravější, bez majonézy nebo másla, jen s cottage. Skvělá odlehčená verze tradiční pomazánky.

Budete potřebovat:
4 vejce natvrdo
1 cottage
1-2 PL plnotučné hořčice
1 malá cibule
pažitka a medvědí česnek dle chuti
sůl

Postup: 
Cibuli jemně nakrájejte, pažitku a medvědí česnek také. Vložte do misky a přidejte cottage. Vejce nahrubo nastrouhejte a vše promíchejte s hořčicí. Nakonec dosolte dle chuti. Nechte alespoň hodinu v lednici uležet.

Opravdová velikonoční lahůdka - domácí uzené

A co takhle si o Velikonocích pochutnat na vlastním uzeném? Že nemáte udírnu? To nevadí. Andrea Motlíková vám poradí, jak si vyudit skvělé uzené maso i bez vlastní udírny - uzení v tvz. pomalém hrnci je opravdu jednoduché a geniální. Recept najdete ZDE.

foto a recepty: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT