QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Velmi horké dny budou pokračovat. O víkendu naměříme až 37 stupňů

13.07.2023 17:00

Český hydrometeorologický úřad zveřejnil předpověď na další dny. O víkendu se budou teploty šplhat až ke 37 stupňům, v neděli odpoledne přijdou bouřky a přeháňky.

slunce_počasí_teplo__ilustrační_QAP (1)

V pátek bude zpočátku jasno, během dne až oblačno, večer opět vyjasnění. Nejvyšší teploty 27 až 30 °C, na horách 21 až 24 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Přes střední Evropu bude postupovat zvlněná studená fronta, před ní v sobotu vyvrcholí příliv velmi teplého a suchého od jihozápadu.

Sobota  bude jasná nebo skoro jasná, večer až polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, nejvyšší denní 33 až 37 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle už přinese oblačnost, k ránu od západu přechodně až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C, nejvyšší denní 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s na frontě a v bouřkách přechodně zesílí. Večer bude vítr slábnout.

V pondělí zpočátku oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Postupně od západu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, nejvyšší denní 28 až 32 °C. Slabý, přes den mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

RADY ZDRAVOTNÍKŮ

Hlídat si pitný režim, hlavně u starších lidí a malých dětí. Nezapomínat na to, že tekutiny přijímáme i v jídle (ovoce s vysokým obsahem vody a polévky).

Vyhýbat se přímému pobytu na slunci v době jeho největší intenzity od 10 hodiny dopoledne až po 17 - 18 hodinu v podvečer. Nezapomínejte na to, že i u chladivé vody jste neustále vystavení slunečním paprskům. Po dlouhodobém slunění, bez použití ochranných krémů, si večer můžete užít v bolestech s kůží rudou a puchýři. Navíc se může přidat bolest hlavy, zvracení někdy teplota, celková slabost. Hledejte stín nebo využijte stínění slunečníkem.

Působení slunce účinky alkoholu násobí a stav silné opilosti přichází rychleji, než v chladném období.

Odpočatý svěží motorista bez ovlivnění úsudku návykovou látkou, bude na nenadálou situaci na silnici reagovat vždy rychleji a lépe.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT