QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Znáte plzeňský projekt Vlídné WC? Měli byste. Může se to hodit

01.12.2022 7:34

Návštěvníci i obyvatelé města Plzně mohou bezplatně využívat toalety v restauracích v centru města a blízkém okolí. Projekt běží od roku 2016 a i nadále úspěšně funguje.

logo vlídné wc

V západočeské metropoli se pohybuje mnoho lidí. Když člověk musí, tak musí a kolikrát jsou veřejné toalety daleko. Tento problém řeší projekt Vlídné WC, který inicioval třetí městský obvod už v roce 2016. Podniky, které jsou do projektu zapojené, jsou označené speciální samolepkou a za úsměv vás bez problému nechají použít sociální zařízení. „Inspiraci před sedmi lety našel obvod v partnerském městě Regensburg, které je v podobném projektu zapojeno. Jeho základem je úspěšná spolupráce mezi městskou správou a místními majiteli restaurací,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Provozovatelé restaurací ale kromě spokojeného úsměvu člověka v nouzi získají i úlevu od města. Jedná se vlastně o vzájemný obchod. „Provozovatelé restaurací a kaváren, kteří jsou přihlášeni do projektu Vlídné WC, odvádí nižší poplatky za předzahrádky. To znamená, že místo pěti korun na metr čtvereční a den, platí koruny pouze dvě,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek.

Vlídné WC mají například v kavárně Anděl (Bezručova 7), restauraci Plzeňka (Riegrova 7) nebo ve vinotéce Na Břehu Rhôny Plzeň (Bezručova 9). „Obvod nechal začátkem listopadu zkontrolovat, zda všechny restaurace dál o dohodu stojí, a zda jsou řádně označené. V současné době je do projektu zapojených 58 kaváren, barů a restaurací,“ uvedla Michaela Adámková, mluvčí MO Plzeň 3 s tím, že nedávná kontrola potvrdila, že všechny podniky, které se do projektu zapojily, fungují bez problémů.

Aktuální seznam najdete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24