QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nezvěstice na Plzeňsku mají nové stromořadí

19.12.2014 18:31

V Nezvěsticích na Plzeňsku vyrostlo nové stromořadí. V průběhu letošního podzimu se pracovníci obce společně s žáky místní základní školy postarali o výsadbu několika desítek dřevin, keřů a travin u víceúčelového sportovního a rekreačního areálu.

stromy_Nezvěstice_děti ze 6.B

Obec Nezvěstice v Plzeňském kraji představila v pátek 19. prosince nově vysazené stromořadí.

V průběhu letošního podzimu se pracovníci obce společně s žáky místní základní školy postarali o výsadbu několika desítek dřevin, keřů a travin u víceúčelového sportovního a rekreačního areálu.

Nová zeleň vyrostla na prostranství mezi zástavbou rodinných domů a místním víceúčelovým areálem. Stromy a keře vytvořily přírodní bariéru proti větru a prachu, čímž přispěly k příjemnějšímu bydlení v obci i zlepšení povětrnostních podmínek sportoviště, které hojně využívají i žáci místní základní školy. Oni sami také s vysazováním nových dřevin pomáhali.

"Žáci naší základní školy pomáhali pracovníkům obce a zahradnici s výsadbou stromů v rámci environmentální výchovy. Děti ze 4. až 6. tříd se do práce vrhly s velkým nadšením a udělaly obrovský kus práce," pochvaloval si starosta Nezvěstic Lukáš Karkoš.

Výsadbu podpořila také Nadace ČEZ.  Úbytku stromořadí se snaží zabránit i Ministerstvo životního prostředí ČR, které minulý rok zpřísnilo podmínky pro jejich kácení.

"Pozitivní vliv stromů na okolí nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Nesmíme zapomínat ani na to, že zachycují mnoho škodlivých látek z ovzduší, produkují kyslík, jsou domovem či zdrojem potravy pro některá zvířata a fungují jako významná klimatizační jednotka," uvedl botanik Václav Větvička.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24