Frekventovaná křižovatka na Belánce bude bezpečnější! Prošla úpravou

08.08.2019 11:09

Světelná signalizace na Belánce má jiné časování a nově nainstalovanou doplňkovou šipku na Borské ulici. Úpravy zajistila Správa veřejného statku města Plzně z důvodu zvýšení bezpečnosti!

Sipka_na_Belance

Z Borské ulice přes Klatovskou třídu do ulice U trati je instalované nové návěstidlo ve tvaru zelené šipky rovně a vpravo, stejně jako trochu jiného časování světelné signalizace. Důvodem je snaha o zvýšení bezpečnosti v této frekventované křižovatce.

Na výjezdu z ulice Borské jsou jen dva jízdní pruhy: rovně a vlevo a rovně a vpravo. Vzhledem k intenzitě projíždějících vozidel není možné vyhradit jeden pruh pouze pro levé odbočení. „Původně se v rámci světelného cyklu nejdříve rozjížděla ulice U trati včetně levého odbočení na Bory. Teprve poté šel souběžný zelený signál pro Borskou ulici jako celek. A příliš často se opakoval scénář dopravní nehody, kdy se vozidlo odbočující z Borské ulice vlevo do centra střetlo s vozidlem jedoucím z ulice U Trati, které v přímém směru najíždělo do křižovatky s určitým časovým odstupem za auty před sebou. Dlouhá zelená toto umožňovala a odbočujícím nebylo vždy zcela zřejmé, zda najíždějící auto již zastaví či nikoli,“ vysvětlil Vladimír Pouzar ze Správy veřejného statku města Plzně.

Uvedl, že tedy přikročili k úpravě tak, aby se nejprve rozjela celá Borská ulice, pak se zastavilo její levé odbočení a při trvajícím zeleném signálu pro směr rovně a vpravo se teprve rozjel přímý směr z ulice U trati. „Oproti původnímu řešení tedy došlo k prohození najížděcích a vyklízejících směrů. A protože nelze na Borskou ulici instalovat směrové signály, je možné odbočení vlevo ukončit jedině červenou na plném signálu. Prodloužení signálu volno pro ostatní směry pak obstará doplňková šipka, u níž je přípustná i varianta rovně a vpravo, byť se tato v praxi příliš často nepoužívá. Zde však své uplatnění nachází – dojde tím k eliminaci výše popsané kolizní situace při zachování původního času vyhrazeného pro signál volno,“ popsal Vladimír Pouzar.

Doplnil, že pro řidiče tento signál znamená totéž, co běžnější doplňková šipka vpravo: možnost pokračovat v jízdě směrem, kterým šipka ukazuje. „Pro všechna vozidla jedoucí z Borské ulice rovně či vpravo tedy představuje plnohodnotnou zelenou,“ dodal Vladimír Pouzar.

FOTO: SVSMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24