QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňští dobrovolníci: Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají nonstop

08.03.2022 7:01

Dobrovolníků, kteří chtějí pomoci příchozím z Ukrajiny je mnoho a dobrosrdečnost v těchto dnech skoro nezná mezí. V Plzni dobrovolníci pomáhají přímo v KACPU či v Jagellonské ulici.

Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (14)
Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (14)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (13)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (12)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (5)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (4)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (7)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (9)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (1)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (2)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (3)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (8)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (10)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (11)Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (6)

V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (více zde) působí spolu s dalšími také zástupci neziskových organizací, kteří společně s městem Plzeň koordinují humanitární pomoc pro příchozí z Ukrajiny. Celkovou koordinaci všech neziskových organizací, které pomáhají, zajišťuje Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem. 

„Charita k nám vozí materiální věci, Člověk v tísni pomáhá finančně nebo také dodává věci, které nám chybí. Jsme hlavní, kteří pomoc koordinují, ale je to velká součinnost různým neziskových organizací, které se opravdu snaží přispět k tomu, abychom to trápení co nejvíce ulehčili,“ říká ředitelka Mezigeneračního a dobrovolnického centra Totem Vlastimila Faiferlíková.

Totem zajišťuje dobrovolnickou pomoc nejen v KACPU ale také v Jagellonské ulici, kde si denně davy Ukrajinců na úřadě zajišťují zdejší pobyt. „V Jagellonské ulici jsou naši dobrovolníci, kteří mají na ulici stolečky, kde podávají polévku, vaří kafe či čaj. Je to podobné jako v KACPU, kdy lidi stojí ve frontě, drží si místo, a dobrovolníci chodí až k nim a dávají jim jídlo či něco na zahřátí,“ říká Vlastimila Faiferlíková a dodává: „Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří chtějí pomoci a hlavně těm, kteří rychle reagují. My jsme například potřebovali v šest hodin večer dobrovolnici na hlídání dětí a díky tomu, že se během krátké chvíle našla, bylo rázem více než dvanáct dětí v teple.“

Jagellonská ulice_dobrovolníci_QAP (11)

Kdybych chtěla pomoci, co proto musím udělat? „Najděte si na facebooku Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, kde už je připravena výzva na hledání dobrovolníků. Po kliknutí vád to přenese na stránky s rezervačním kalendářem, kde si můžete vybrat daný den a čas, který vám vyhovuje. My to poté zpracujeme a dáváme dobrovolníky do směn, těm je přidělena práce, kterou momentálně potřebujeme,“ uzavřela Vlastimila Faiferlíková.

Ovšem někteří lidé pomáhají i bez propojení s neziskovými organizacemi. „My máme rodinný domek v Tymákově kousek za Plzní a celé horní patro máme v současné době prázdné, což znamená, že máme k dispozici tři velké pokoje. Teď u nás ubytováváme první maminku, která přijela s chlapečkem, a během úterý 8. března by k nám měli přijet další dvě maminky s dětmi. My jsme se k poskytnutí ubytování nedostali podobně jako ostatní přes dobrovolnické organizace, ale přes známé,“ uvedla paní, která jako mnozí poskytla pomoc ukrajinským rodinám.

Kde ještě můžete pomoci Ukrajině? Více jsme psali zde.

 

foto: QAP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24