QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chcete začít hrát golf? Máme důležité informace pro začátečníky!

20.05.2013 13:11

Za jak dlouho se můžu stát "dobrým" golfistou? Kdo mi pomůže v začátcích a jak se stát členem klubu? To a mnohem víc prozradí přímo ředitelka Golf Parku Plzeň Martina Tvarůžková.

Děti 139
clenstvi_play_naklonena_czclub_house_webjamka 12_webGolf Park Dýšina ostrovní jamka 1golf park Dýšina ostrovní jamkaGolfpark Dýšina

Měli jste možnost sledovat golf a zaujal vás? Chtěli byste si hru vyzkoušet, ale nevíte kde? Potom máte jedinečnou možnost dozvědět se pár důležitých informací. Golf je sice velmi zajímavá a zábavná hra, ovšem musíte vědět, jak držet hůl, jak správně odpálit míček nebo jaká jsou pravidla na hřišti. QAP tyto zásadní informace pro začátečníky zjišťoval přímo v Dýšině, u ředitelky Golf Parku Plzeň Martiny Tvarůžkové.....

Jak se tedy stát členem klubu?

U nás máme dva typy členství. Jedno je řádné členství, kdy zaplatíte vstupní poplatek 140 tisíc a ročně stojí členství 20 tisíc korun. Hráč může hřiště využívat neomezeně. Druhým typem a vlastně novinkou, kterou máme poslední dvě sezóny, je členství typu "PLAY", to je tzv. splátkové členství. Hráč platí ročně 30 tisíc korun, je v tom roční hrací i klubový poplatek. Členství "PLAY" nejde ale převést na jinou osobu, ve druhém případě můžete členství převést nebo prodat. Co se týká dětí, pro ně platí jednorázový vstupní poplatek 5 tisíc korun a pak až do 11 let neplatí vůbec nic. Můžou přitom kdykoli využívat hřiště, nově i šestijamkovou golfovou akademii. Pro děti je cena velmi vstřícná, což dokazuje i fakt, že máme mezi členy asi 150 dětí.

Říká se, že golf je pouze pro bohaté...

Ne, to určitě ne. Musím říct, že díky vstřícnému gestu našich majitelů pro nás děti nejsou výdělečnou skupinou. Navíc si u nás můžou zapůjčit i golfového vybavení, ty starší i celé sety. Za těchto podmínek opravdu není golf jen pro vybranou skupinu, ale může si hru vyzkoušet kdokoli.

Jak vlastně vypadají tréninky dětí, kolik jich je třeba ve skupině?

Tréninkové centrum máme rozdělené na dvě skupiny. Ti nejmenší trénují v takzvané školičce, ve skupinkách je 10-12 dětí, vede je profesionální trenér plus cvičitel, který mu pomáhá. Děti mají speciální plastové hole a také větší míčky, které vypadají skoro jako tenisáky, takže je snažší je zasáhnout. Vše máme hodně barevné ať už různé terčíky, vlaječky, trenéři vymýšlí nejrůznější hry. Trénuje se na třech plochách, nově od podzimu na šestijamkové golfové akademii, což je zmenšenina hřiště. Děti mají klasické odpaliště, vše je značené a tím se učí i pravidla. Také chodí minimálně jednou za měsíc na velké hřiště. Starší trénují v tréninkovém centru, jedná se o děti od 11 do 18 let, ty trénují jen profesionální trenéři a je jich nejvýš pět ve skupině. Zpestřením jsou turnaje, u nás máme Dýšinského pulce, hraje se 9 jamek a děti pak dostávají ceny a poháry.

Jak dlouho trvá, než pochopím pravidla a bude ze mě "dobrý" golfista?

To je individuální. Trenér vás naučí všechny potřebné věci včetně švihu, typy ran, ukáže vám typy holí. Když je člověk hodně sportovně nadaný a opravdu má cit a talent, chodí často trénovat, tak může hrát dobře za dva až tři měsíce, ale někomu to trvá déle. Když trenér usoudí, že to umíte, následuje zkouška k získání handicapu 54, která se skládá ze dvou částí. Jedna je praktická na hřišti, kdy musí hráč zahrát na jamkách určitý počet úderů. Druhá část je teoretická, skládá se zkouška z pravidel. Pravidla vám říká trenér postupně během tréninků. Pokud uspějete, můžete hrát.

A kde seženu trenéra, který mi pomůže v začátcích?

My máme tři profesionální trenéry, s těmi si můžete domluvit individuální lekci, za kterou se platí 500 až 700 korun za hodinu. Pokud jste úplný začátečník, tak si můžete zapůjčit i golfové vybavení a zakoupit si tady i míčky.

Na závěr mi napadá, jestli je u golfu vůbec důležitá fyzička?

Strašně důležitá. Určitě je dobře, když se ke golfu dělá i další doplňkový sport, hlavně u dětí. Při golfu se namáhají jen určité části těla, určité svaly, takže je hodně důležité namáhat tělo i při jiných sportech. Děti třeba v zimě hrajou hokej, pak na jaře golf. Další dělají tenis, florbal. Potom si samozřejmě v určitém věku musí vybrat, který sport bude hlavní. Do té doby jim to hodně pomáhá v kondičce.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24