Chystáte výlet na kolech? V Bezdružicích otevřeli novou cyklostezku - FOTKY

26.06.2019 18:09

Bezdružice na Tachovsku mají teď novou spojnici s Konstantinovými Lázněmi. Propojuje je cyklostezka v délce jednoho kilometru a radost přinesla všem sportovcům z okolí.

IMG_0734
IMG_0734IMG_0693IMG_0705IMG_0700IMG_0711IMG_0719IMG_0716IMG_0722IMG_0724IMG_0730IMG_0729IMG_0731IMG_0747

Cyklisté nebo milovníci kolečkových bruslí či koloběžek se už můžou vydat na další část nové cyklostezky.  Ta byla právě zprovozněna z Bezdružic do Konstantinových Lázní.

Délka je 965 metrů a cyklostezka je napojena na původní v Konstantinových Lázních. Slavnostního aktu se zúčastnili starostové obou obcí, zástupci Mikroregionu Konstantinolázeňsko i  zhotovitelé stavby a především děti a obyvatelé Bezdružic.

Před přestřižením pásky zazpívala děvčata z bezdružické základní školy a zazněly fanfáry v podání trumpetistů ze ZUŠ Bezdružice. Děti byly i prvními uživateli nově otevřené cyklostezky a projely ji na kolech i koloběžkách do Konstantinových Lázní a zpět. Ostatně právě tudy mohou nyní do Bezdružic do školy děti jezdit na kolech bezpečněji než po silnici. Pásku slavnostně přestřihli starostové Lumír Kadlec z Bezdružic a Karel Týzl z Konstantinových Lázní spolu se zástupci stavební firmy. Více uvedl starosta Bezdružic Lumír Kadlec. "Stavbu jsme zahájili letos v dubnu a vyšla nás na čtyři milióny korun, při čemž se nám povedlo získat dotaci z Plzeňského kraje, a to tři milióny korun. Věřím, že stezka je přínosem a teď na prázdniny bude hojně využívaná," řekl Kadlec.

Na místě byl také fotograf a cyklista Jiří Bízek. "Já tuto cestu pamatuji ještě úplně bez asfaltu. Vedla tu rozbitá a deštěm vymletá cesta, po které nikdo nejezdil. Naštěstí zemědělci vždy ujezdili na jedné nebo na druhé straně od původní cesty nové koleje, po kterých se za sucha dalo na kole jet. Do bezdružické školy jsme ale na kolech jezdili po silnici přes Novou Ves. Když se před několika lety budoval v okolí Konstantinových Lázní cyklo a inline okruh, bezdružičtí se k tomuto projektu nepřipojili s odůvodněním, že  by to bezdružickým obyvatelům nic nepřineslo. Jak chybné bylo toto  rozhodnutí, to vyšlo najevo záhy. Zatímco okolo lázní se desítky lidí proháněly na kolech a inline bruslích, do Bezdružic vedla cyklotrasa po rozbité cestě, připomínající zdivočelou zem.  Nyní už je všechno jinak. Cesta z Konstantinových Lázní do Bezdružic, které se tu neřekne jinak než Přes kopec má nový asfaltový koberec a je součástí sítě cyklotras v okolí Konstantinových Lázní. A já jako sportovec a jistě i další, jsem tomu rád," řekl Bízek z Bezdružic.

 

Martina Sihelská
Foto: Jiří Bízek


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24