QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Bolevák se sjeli jachtaři, konal se 22. ročník Ceny primátora - FOTKY!

03.08.2014 11:14     03.08.2014 20:59

O víkendu 2. - 3. srpna ožil Velký bolevecký rybník jachtařskými závody s názvem Cena primátora. O pohár závodilo 27 posádek. Přinášíme fotky a podrobnosti.

jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (10)
jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (2)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (2)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (3)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (3)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (4)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (4)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (5)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (5)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (6)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (6)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (7)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (7)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (8)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (8)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (9)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (9)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (10)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (10)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (11)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (11)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (12)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (12)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (13)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (13)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (14)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (14)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (15)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (15)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (16)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (16)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (17)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (17)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (18)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (18)jachtařske zavody Bolevak_QAP FOTO (19)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (19)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (20)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (21)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (22)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (23)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (24)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (25)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (26)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (27)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (28)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (29)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (30)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (31)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (32)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (33)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (34)jachtařske zavody Bolevák_QAP foto (35)

22. ročník jachtařských závodů odstartoval v sobotu 2. srpna. Na vodu vyplulo více než 25 pplachetnic, závodilo se ve 4 lodních třídách.

"Čekáme na vítr, do hodiny bychom ale měli jít na to," sdělil QAPu v sobotu brzy odpoledne předseda Jachetního klubu Plzeň Martin Bláha. I když na obloze bylo celkem dost kupovitých mraků, bylo téměř bezvětří. A vítr je to nejdůležitější, co jachtaři potřebují. A také vodu bez rostlin. Ta sice na Boleváku v současné době není, ale podle jachtařů se situace oproti loňsku hodně zlepšila. "V loňském roce byl rybník hodně zarostlý, bohužel má takovou pověst i po republice. Letos je situace lepší, i když je rostlin pořád hodně. V loňském roce jsme také měli kvůli rostlinám problém s účastí. Letos je účast větší," prozradil dále Martin Bláha.

O hodinu později už se jde na vodu. Vítr stále není ideální, ale občas alespoň trochu zafouká. Voda v rybníku je sice čistá, rostliny jsou ale vidět na hodně místech. V menší míře se objevují jen na plážích, kde se více seká speciálním strojem. I uprostřed rybníku jsou místa, kde rostliny rostou až na hladinu, přitom je tu hloubkla až 3,5 metru.

Celkem 27 posádek ve 4 lodních třídách vyplulo na vodu. "To jsou Finni s těmi vlnkami na plachtě, tohle je lodní třída Evropa, tam jsou ty dvouposádky. Největší účast má lodní třída Optimist a tyhle jsou Piráti," vysvětluje předseda klubu a sděluje, kudy vede trať a jak probíhá celý závod. Tzv. Optíci je juniorská kategorie. Z této třídy vzejde také vítěz závodů, protože má na letošním ročníku největší účast.

Při závodě panuje velká pohoda. I když chvílemi by to chtělo trochu více větru. Nejmladšímu účastníkovi je teprve osm let, nejstaršímu osmdesát. "To je Sváťa, je mu přes sedmdesát. A tady tomu pánovi je osmdesát. Vidíte, jak si to užívají," ukazuje ze člunu náš ´lodní průvodce´ František na jednotlivé závodníky. 

Na lodi je i loňský vítěz Tomáš Výška z Plzně. Jeho jméno se na štítkách na poháru objevuje nejčastěji. Jachtingu propukl už i jeho desetiletý syn Honza. "Tomu mladšímu je sedm, ten to teprve letos půjde zkusit," usmíval se před závodem několikanásobný vítěz Tomáš Výška.

V kategorii Finn závodí i předseda klubu Martin Bláha. "Nefouká, to je špatný. Chtělo by to trochu více větru. Měli jste tu být minulý víkend, to foukalo. Jela se u  nás Modrá stuha Hnačova, protože na Hnačově je málo vody," posteskl si předseda klubu po sobotních prvních kolech.

Na závěr závodu si vítěz převzal putovní trofej, velký pohár se jmény vítězů uplynulých let. "Putovní pohár Ceny primátora vyhrává závodník z nejvíce obsazené lodní třídy, letos je to ve třídě Optimist Jakub Dobrý," prozradil Martin Bláha. Cena primátora ale měla letos jednu absenci. Pohár nepředával totiž primátor města Martin Baxa. "Primátor nepřijde, měl přijít zástupce. Ale ten je omluvený pro nemoc," sdělil Martin Bláha.

Pokud vás nebo vaše dítě tento sport zaujal, neváhejte ho vyzkoušet! Každý, kdo má zájem může kontaktovat zástupce Jachetního klubu Plzeň. "Trénujeme každou středu, teď o prázdninách je pauza. Přivítáme rádi každého nového člena. Lodě tu máme," říká předseda klubu. Kontakty najdete na stránkách klubu zde.

foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24