Prohlášení fanoušků HC Plzeň 1929 k protestnímu pochodu konanému 12. 2. 2011

13.02.2011 9:39

K sobotnímu protestnímu pochodu, který naštěstí proběhl v klidu a bez konfliktů, vydali plzeňští hokejoví fanoušci prohlášení. Jeho přesné znění vám přináší QAP.

protest fanoušků 025

Přesné znění prohlášení, které k sobotnímu protestnímu pochodu vydali hokejoví fanoušci, vám přináší QAP.

Sešli jsme se, abychom vyjádřili náš názor na dění v nejvyšší soutěži úřadujících mistrů světa v ledním hokeji. Jako jeden z požadavků uvádíme i odchod představitelů APK (prezidenta Ctibora Jecha) a Extraligy (ředitele Stanislava Šulce) z funkcí. To je ale až krajní řešení, věříme, že lze najít i jiné způsoby, jak vylepšit situaci v našem hokeji.

Předně chceme jako věrní fanoušci klubu HC PLZEŇ 1929 a českého hokeje uvést, že tady neprotestujeme proti tomu, že jsme byli potrestání za chybu. Nebrečíme, že nám někdo ubližuje tím, že nás trestá v rámci řádů. Jde nám jen o přísnost uloženého trestu, zejména v souvislosti s tím, kdy byla chyba zjištěna. Otázku, kterou pokládá spousta lidí, je to, jestli by nám takový trest připadal přísný i v případě, že by se na provinění přišlo dříve, než po 17 odehraných kolech. Asi nepřipadalo. Stačila by jen řádná kontrola, která by v tak velkém a úspěšném podniku, jakým hokejová Extraliga je, měla fungovat. Proto bychom rádi vyzvali představitele všech klubů, aby na společných zasedáních upustili od osobních sporů a začali blíže spolupracovat. Na ledě rivalové, ale na zasedáních jste partneři, kteří by tento společný podnik měli budovat a rozvíjet. Žádáme vás, až příště budete jednat, táhněte za jeden provaz. Zasedněte znovu nad pravidly a řády a snažte se je co nejvíce zjednodušit, ať jsou jednoznačně vykladatelná pro všechny zúčastněné. A zaveďte kontrolní orgán, který bude pravidelně dodržování řádů kontrolovat a případné provinění, ať už jakékoliv závažnosti, bude v nejkratší možné době odhaleno a potrestáno podle jednotného metru. Ať už se nemůže opakovat letošní situace, kdy 3 kluby díky chybám v administrativě, které fakticky neovlivnili regulérnost utkání, natož celé soutěže, byly exemplárně potrestány až díky náhodnému objevení těchto chyb. Ani jeden z klubů přece neměl v úmyslu podvádět. Přitom v dnešní době počítačů není nic lehčího, než zavést univerzální systém, kde vše potřebné bude hned k dohledání. Příkladem by mohl být nedávno probíraný registrační systém fungující ve florbalové lize.

Prosíme tedy ještě jednou, vy všichni, kdo kluby zastupujete na APK, přeneste se nad osobní rovinu a snažte se více spolupracovat. Pan Charouz nedávno uvedl, že sport je pouze byznys. Ano, pro sport jsou dnes finance nezbytné. Extraliga má silné generální partnery, a každý klub od nich získává na sezónu nemalé finanční prostředky. Stejně tak má ale každý klub své vlastní partnery a teprve tyto příjmy fakticky zajišťují chod každého ze 14 extraligových celků. A jedním z těchto významných partnerů jsme i my, fanoušci. A je jedno, jaké máme barvy. Jsme potřební pro každý z klubů.
Poslední ročníky postupně stoupala návštěvnost až k loňskému číslu 5240 diváků na zápas. Už teď je jasné, že letošní číslo bude mnohem nižší. Loni zápasy základní části navštívilo 1 907 449 diváků. Letos po 49 kolech 1 685 955, což je průměr 4919 a tři zbývající kola už tato čísla moc vylepšit nemohou. K pokračování nárůstu by na každý zbývající zápas muselo přijít minimálně 5280 diváků, což je nereálné. Můžeme se ptát, nakolik úbytek diváků způsobily právě její aféry. Ale v době, kdy jiné zábavy všude kolem přibývá, by se na fanoušky mělo pohlížet jako na nepotřebný odpad. Vždyť pokud odejdou fanoušci, odejdou i partneři, pro něž jsou fanoušci „cílovou skupinou“. Vždyť si lze snadno spočítat, že výše zmíněný počet platících diváků se letos zatím zastavil na čísle 1 685 955. Pokud si jako průměrnou cenu vstupenky s ohledem na permanentky a jiné benefity stanovíme na pouhých 100 Kč, vyjde nám celková částka 168 595 500 Kč. Tolika penězi jsme letos do hokeje zatím přispěli my, fanoušci, a to jen přímou platbou za vstupenky. Nebavíme se o dalších příspěvcích, např. při nákupech ve fanshopech a o dalších příjmech ze vstupného v zápasech play off. Vážení představitelé klubů i extraligy, kdo z obchodních partnerů dává víc peněz, než my fanoušci?
Vyzíváme vás k jasnému a stabilnímu řešení nastalé situace! Chceme se chodit dívat na sport, kde se rozhoduje mezi mantinely podle jasných pravidel. A pokud někdo chybuje, ať je jeho chyba aktivní kontrolou zjištěna co nejdříve a viník je adekvátně potrestán. Ať trest neznehodnotí soutěž více, než samotné pochybení. Prosíme také, ať dále nedochází ke znehodnocování celé soutěže a jejího dobrého jména. Jsme si jisti, že dobré jméno soutěže poškozuje špatná komunikace, netransparentnost, nejednoznačný výklad řádů a přezíravý přístup k hokejistům i k nám, fanouškům. Vážení činovníci ČSLH, APK, BPA i klubů samotných, uvědomte si, že v současné době, kdy každý z nás, fanoušků, pociťuje dopady ekonomické nestability, je pro nás zakoupení vstupenky investicí. Proto pochopte, že je naším právem svoji investici chránit. Vaším prioritním cílem by mělo být totéž!
Pokud sami nedokážete změnit zaběhlý režim vedení hokeje, pak teprve prosíme, abyste odešli a přenechali místo jiným.
Děkujeme,
za fanoušky HC PLZEŇ 1929 Petr Jindra (Cartman45)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24