QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni bude olympijský park. Město hledá lokalitu

21.10.2015 14:26

Během letní olympiády v Rio de Janeiru bude v Plzni oficiální olympijský park. Potvrdil to olympijský výbor a Plzeň se teď začne chystat. Náklady vyjdou na milion. 

IMG_5526

Plzeň se v příštím roce může těšit na velkou sportovní událost. Olympijský výbor potvrdil, že jedním z měst, kde se objeví olypijské parky během letní olympiády v Rio de Janeiru, bude právě západočeská metropole. Vedení města teď bude hledat vhodnou lokalitu. Náklady na akci by měly vyjít na zhruba milion.

Jistotu volby už potrvdil Český olympijský výbor. "Informaci, že jsme byli vybráni, jsme obdrželi od Českého olympijského výboru. Mám z ní radost, zapadá to do naší dlouhodobé strategie podpory sportu a volnočasových aktivit. Jsem přesvědčen, že se akce v Plzni setká s velkou návštěvností a lidé si ji užijí,“ reagoval primátor Martin Zrzavecký.

Přípravy odstartují ve velkém. Zatím se bude hlavně hledat vhodná lokalita...

Akcí, které budou spojené se sportovním svátkem, by měla být celá řada. Město uvažuje nad pořádáním exhibičních turnajů se sportovními hvězdami, nad speciálním příměstským táborem pro děti, ceremoniálem i zapálením vlastního olympijského ohně.

"Plzeň díky tomu bude po dobu konání olympiády žít sportem nonstop, zajistí nám to obrovskou propagaci, stejně tak nám to pomůže šířit sport mezi občany,“ řekl radní Michal Dvořák s tím, že přípravy začínají. Spolupracovat by na nich chtěl s Plzeňským krajem, vstup na akce by byl zdarma. Vhodnou lokalitu pro park radní nyní hledá, náklady pro město odhaduje na jeden milion korun.

"Mám představu, že bychom tam připravili příměstský tábor pro děti, kde si vyzkouší nejrůznější sportovní disciplíny. Dále bychom zajistili prezentaci plzeňských sportovních oddílů, mohou to pojmout i jako náborovou akci, bude k vyzkoušení například i kanoistika, jachting, lukostřelba, tedy sporty, na něž není tolik prostoru. Chtěl bych stánky se zdravou výživou, také slavnostně zapálíme oheň stejně jako v Riu,“ přiblížil Michal Dvořák.

Kromě zázemí pro sportovní klání by v parku mělo být i místo pro sledování přenosů. Olympiáda odstartuje příští rok 5. srpna. Hlavní olympijský park bude na Lipně. Další parky by se měly objevit také v Pardubicích a Ostravě.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24