QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začínal jsem v sokolu v Koterově, prozradil bronzový olympionik Radek Šlouf

24.08.2021 9:11

Začínal v sokole, zkoušel florbal a nakonec mu Tokio přineslo bronz v kanoistice. Získal ho s Josefem Dostálem, současnou jedničkou české kanoistiky. Jaký je olympijský příběh Radka Šloufa, rodáka z Plzně?

2
2210822_Prijeti_Sloufa_Dostala_143210822_Prijeti_Sloufa_Dostala_2210822_Prijeti_Sloufa_Dostala_3ImageHandler.aspx

Radek Šlouf a Josef Dostál získali bronzovou medaili na Letních olympijských hrách v Tokiu, a to v rychlostní kanoistice (deblkajak) na trati 1000 metrů. Bronzový olympionik navštívil i se svým parťákem v neděli 22. srpna plzeňskou radnici. Při návštěvě Šlouf zavzpomínal na sportovní začátky v Plzni. Při přijetí na plzeňské radnici nechyběl ani Radkovo první trenér, Karel Kožíšek st. z klubu TJ Prazdroj Plzeň. Sportovům pogratuloval primátor města Plzně Martin Baxa.

"Bronzovou medaili bych neměl bez dvou mužů – trenéra Karla Kožíška st. a především mého parťáka Josefa Dostála,“ uvedl při svém přijetí na plzeňské radnici rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf.

Radek zavzpomínal na své začátky.Odmala mi rodiče vedli ke sportu, s prvními sporty jsem začínal v sokolu u nás v Koterově, hrál jsem i florbal, ale následně maminka zjistila, že kolektivní sporty nebudou nic pro mě a že budu potřebovat být ve sportu sám za sebe, tak jsem začal s kanoistikou a v letošním roce jsem vlastně došel k tomu, o co jsem celý život usiloval – o olympijskou medaili. V tréninku ale budu usilovně pokračovat, čeká mě ještě letos mistrovství světa," svěřil se Radek Šlouf.

210822_Prijeti_Sloufa_Dostala_3

„Olympijský příběh začal tím, že maminka Radka Šloufa přivedla svého syna k nám do klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň s tím, že Radek nemůže hrát kolektivní sporty, protože je velmi zodpovědný a když něco zkazí, je smutný. Kajak byl přesně sport pro něj. Byl velmi houževnatý, šikovný chlapec, který začal trénovat v devíti letech a o rok později již byl třetí na Mistrovství České republiky. Pro trenéra byl Radek úžasný svěřenec. Měl neskutečnou tréninkovou morálku,“ zavzpomínal trenér Karel Kožíšek st.

Josef Dostál se začal potkávat na závodech s Radkem Šloufem v jeho 12 letech, později měli vedle sebe skříňku na Dukle v Praze. „Pepa mi vždy porazil v mládežnických kategoriích. Když jsem v 19 letech přišel do Dukly, tak měl již medaili z olympiády v Londýně a já jsem měl jeho fotku pověšenou následně jako svůj vzor na skříňce. O osm let později jsme na olympiádě medaili vybojovali spolu,“ řekl Radek Šlouf.

Pro Radka Šloufa s Josefem Dostálem byl náročný především přípravný kemp před samotnými závody na olympijských hrách. „Už na začátku května jsme naložili naše lodě, které odjely do Portugalska a pak po vodě do Japonska. Připravené lodě na závody nám ale přišly až po závodech. Jeli jsme na našem dosti horším deblkajaku, odjeli jsme s ním světový pohár i olympiádu, a nakonec nám přinesl štěstí. Největší stres panoval asi v semifinále olympiády, kdy všem šlo o to se dostat na vysněné finále,“ uvedli oba kajakáři.

Radek Šlouf (30. říjen 1994, Plzeň-Koterov) s kajakem začal v devíti letech v loděnici TJ Prazdroj Plzeň, kde jeho prvními trenéry byli Karel Kožíšek st. a Jaroslav Malina st. V dorostu přešel pod vedení Karla Kožíška ml. Jeho současným klubem je Dukla Praha. Je držitelem medaile z olympijských her v Tokiu a z mistrovství světa z roku 2017. V Plzni navštěvoval 25. základní školu a poté sportovní gymnázium, nyní studuje vysokou školu v Praze.

foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24