Závodníci z různých zemí se utkají na Šumavě v Paraski World Cup 2022

16.02.2022 13:05

Západočeská část Šumavy hostí v termínu 18. až 20. února podnik série světového poháru Paraski World Cup 2022. Závod startuje v pátek obřím slalomem na sjezdovce č. 3. lyžařského areálu Špičák.

DSC_2056

Paraski spojuje parašutistickou disciplínu přesnost přistání a sjezd na lyžích - obří slalom. Disciplína Paraski vzniká roku 1950 v alpských zemích, kde prvotním účelem byla nutnost poskytnutí první pomoci a záchrana raněných osob ve špatně přístupném horském terénu. To zahrnuje seskok záchranářů do bezprostřední blízkosti raněného, poskytnutí první pomoci a následný transport raněného pomocí lyží do lépe přístupného terénu pro poskytnutí další pomoci.

Závod, který proběhne od 18. do 20. února na Šumavě, odstartuje již v pátek 18. února v dopoledních hodinách obřím slalomem na sjezdovce č. 3. šumavského lyžařského areálu Špičák. Následně se v pátek odpoledne závodníci přesunou na dojezd areálu Samoty, téměř v samém centru Železné Rudy, kde bude zahájena parašutistická část a to seskoky parašutistů na přesnost přistání. Sportovci budou cílit na terč o velikosti 2 cm!

Hlavní parašutistická část závodu pak pokračuje v sobotu 19. února a to po celý den opět na dojezdu lyžařského areálu Samoty. Seskoky budou prováděny z výšky 1000 metrů, z dvoumotorového letounu Short Sc 7 Skyvan.

O nejlepší umístění se zde ve výše uvedených disciplínách poperou závodníci a týmy z České Republiky, Rakouska, Německa, Ruska, Francie, Švýcarska, Itálie, Nizozemí, Slovinska a dalších zemí.

 

foto: Ski&bike Špičák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24