QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čipová revoluce! Vyzvedávání dětí z družin v Plzni bude mít nový systém - FOTKY

15.03.2018 11:22

Většina plzeňských základních škol chce zavést nový systém vyzvedávání dětí z družin pomocí čipového systému. Nový projekt má zvýšit bezpečnost dětí.

20180315_093226
20180315_09322620180315_09303620180315_09320020180315_093240

Základní školy v Plzni se postupně zapojí do nového systému vyzvedávání dětí z družin. Rodiče nebo příbuzní je budou nově vyzvedávat díky čipovému systému. Jako pilotní funguje nový systém od druhé poloviny září loňského roku na 26. základní škole na Borech.

"Velmi nám to pomohlo s organizací dětí ze školní družiny. Rodiče si děti vyzvedávají pomocí čipu, který má každý sám, je jedinečný a je vedený pod unikátním číslem. Zlepšilo nám to organizaci v družině. Rodiče zároveň přesně ví, kde se dítě nachází, zda je na kroužku, případně na obědě nebo na zahradě a podobně. Vychovatelka na telefonu přesně vidí, kdo si dítě vyzvedává a rodiče na obrazovce u vchodu vidí, že je dítě propuštěné," říká ředitelka 26. základní školy na Borech Eva Švolbová s tím, že celkem se to týká 170 dětí a vydáno bylo kolem tří stovek čipů.

Systém se skládá ze čtečky čipů a monitoru u vchodu do objektu školy a speciální aplikace. "Každý, kdo bude chtít dítě vyzvednout, ať už jsou to rodiče, prarodiče nebo sourozenci, dostane čipovou kartu, která je svázána s konkrétním jménem. Po jejím přiložení u vchodu do budovy se dotyčnému zobrazí, kde se dítě nachází. V tu samou chvíli vychovatelka, která má dítě na starost, dostane na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel," vysvětluje vedoucí úseku podpory uživatelů Správy informačních technologií Bohuslav Horais.

Čip je vydáván za stokorunovou zálohu, v současné době už ale systém dokáže využívat i Plzeňské karty. V takovém případě vyjde registrace do systému na 50 korun. Už teď je jisté, že od nového školního roku systém zavede celá řada škol v Plzni, a to i přes to, že nemají povinnost se do systému přihlásit. Naopak pokud už škola systém čipového vyzvedávání zavede, budou ho muset akceptovat všichni rodiče, kteří chtějí své ratolesti do družiny umísit. 

Plzeň je navíc prvním městem, které projekt buduje systematicky. Podobný princip sice využívají školy napříč republikou, nicméně jedná se spíš o jejich vlastní iniciativu. Novinka je součástí konceptu Smart City Plzeň a má za cíl zejména větší bezpečnost dětí. "V posledních letech se jednoznačně mění pohled na bezpečnost ve školách. Doba, ve které žijeme a incidenty, jejichž počet bohužel obecně roste, si žádají naší ostražitost a maximální snahu o snížení rizik," říká primátor města Martin Zrzavecký.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24