QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Místo skleněného pekla byty a obchoďák! Zastupitelé schválili dohodu s investory

09.05.2022 14:43     16.05.2022 16:22

Skleněné peklo hyzdí Plzeň už téměř čtvrt století. Zmizí konečně? Zastupitelé města Plzně jednali o bývalém Carimexu na pondělním jednání zastupitelstva.

skleněné peklo _foto QAP (9)
skleněné peklo _foto QAP (9)skleněné peklo _foto QAP (3)skleněné peklo _foto QAP (14)skleněné peklo _foto QAP (8)skleněné peklo _foto QAP (2)skleněné peklo _foto QAP (1)skleněné peklo _foto QAP (4)skleněné peklo _foto QAP (5)skleněné peklo _foto QAP (7)skleněné peklo _foto QAP (6)skleněné peklo _foto QAP (10)skleněné peklo _foto QAP (11)skleněné peklo _foto QAP (12)skleněné peklo _foto QAP (13)

O tzv. dohodě o spolupráci v areálu Carimex jednali zastupitelé města Plzně v pondělí 9. května. Jedná se o dohodu mezi městem Plzní a investory (Intercora a BC Real). Tu zastupitelé nakonec odsouhlasili. V budoucnosti ale bude nutné ještě změnit územní plán, aby zde mohly být vybudovány byty. To v současné době možné není.

"Carimex někdo zná pod názvem "Skleněné peklo". Stavební povolení tato stavba dostala před 25 lety. Město řeší tento problém 15 let a nedokázalo ho žádným způsobem vyřešit," uvedl na počátku primátor města Plzně Pavel Šindelář.

V lokalitě se nachází kromě opuštěné budovy bývalého Carimexu i další objekty sloužící k podnikání. Areál je vlastnicky složitě rozdělen. "Jsou tam pozemky v majetku města Plzně - důležitý je trojúhelník, který se nachází pod budovou Carimexu a který zapříčinil a dokázal to, že stavba, která byla postavena v rozporu se stavbeními povoleními, nebyla zkolaudována. Pak jsou tam pozemky v majetku RP Letná, je to zejména objekt Carimexu a související pozemky. A další vlastníci jsou i účastníky dohody, která je navržena ke schválení," vysvětlil na zastupitelstvu primátor města. 

Podle primátora je zájem města i obyvatel Doubravky, aby budova zmizela. "Stejný názor na to má i skupina investorů, která vykoupila pozemky i skleněného pekla a mají zájem v této lokalitě postavit projekt, který bude zahrnovat jak obchodní zařízení, byty, tak kanceláře."

"Město Plzeň neprodá pozemky, o které investor žádá, dokud nedojde k demolici Carimexu," uvedl primátor s tím, že by k demolici mohlo dojít už v létě. Teprve po demolici může investor koupit pozemky. 

 

skleněné peklo _foto QAP (3)

 

Dále primátor upozornil, že současný územní plán v této lokalitě nepovoluje na těchto pozemcích výstavbu bytů. "Umožňuje vybudovat skladové a výrobní haly, co se týká bytů, tak pouze ubytovny nebo služební byty," uvedl Šindelář s tím, že tato výstavba ale do této lokality v roce 2022 nepatří.

Lokalita je ale také komplikovaná zhlediska inženýrských sítí. "Vedle inženýrských sítí jsou zde i ochranná pásma, která komplikují možnost výstavby," dodal Šindelář.

V místě by měly vzniknout byty i obchody. Při řece je navržena stavba tří bytových domů. Uprostřed území je navržen obchodní dům a u Rokycanské u podchodu by měla být vybudována tzv. polyfunkční budova s byty, obchody, případně kancelářemi.

Město Plzeň vedlo soudní spory s původním vlastníkem Davidem Houserem. "Vznikly z toho pohledávky. Všechny tyto pohledávky jsou novými investory vyrovnány," upřesnil primátor.

Probíhá ještě jeden soudní spor o potencionální řízení věcného břemene vlastníka budovy Carimex. "Jedná se o soudní spor o přikázání pozemků města pod stavbou Carimex do vlastnictví vlastníka stavby. To byla žaloba, kterou podal předchozí vlastník na město Plzeň a dožadoval se toho, aby pozemky, které jsou ve vlastnictví města Plzeň souvisejí se stavbou Carimexu, aby byly přikázány do jeho vlastnictví," řekl Šindelář.

Investor požaduje, aby byla kupní cena pozemku stálá po celou dobu trvání dohody. Podle odhadce je cena za metr čtvereční 5 300 korun. Tato částka se ale nezamlouvá některým opozičním zastupitelům. Podle nich se cena za metr čtvereční po změně územního plánu ztrojnásobí.

foto: QAP.cz

 

sklenene peklo
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24