QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Most v Liticích projde rozsáhlou rekonstrukcí. Přinášíme informace! – FOTKY

15.07.2022 11:21

Opravy mostu v plzeňské městské části Litice s sebou ponesou výrazné dopravní omezení. Informace ohledně stavby a plánované objížďky, naleznete v článku.

Litice most_MPP a Litice (4)
Litice most_MPP a Litice (4)Litice most_MPP a Litice (1)Litice most_MPP a Litice (2)Litice most_MPP a Litice (5)Litice most_MPP a Litice (6)Litice most_MPP a Litice (8)Litice most_MPP a Litice (7)Litice most_MPP a Litice (3)Most Litice_fotoRadkaŽÁKOVÁ

Kamenný most se nachází uprostřed Litic, které jsou od roku 1990 součástí Plzně jako její Městský obvod Plzeň 6 - Litice. Koryto potoka, který teče pod mostem, je regulováno betonovými zdmi se dvěma opěrami, u kterých je uložena kanalizace. Ve vysoké části těla mostu byla dodatečně v polovině 19. století osazena barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Ta je jako jediná památkově chráněná, a proto bude během stavby chráněna bedněním.

Kamenný most nyní projde rozsáhlou rekonstrukcí. „Most je sice staticky v dobré kondici, ale jinak potřebuje velkou opravu. Musí se vyměnit izolace i všechny vrstvy vozovky na něm, včetně zábradlí. S nadsázkou lze říci, že kromě nosné konstrukce a sochy svatého Jana Nepomuckého, ochránce poutníků a cestovatelů, na mostě po opravě nezůstane již nic původního,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Michal Vozobule.

Stavba, kterou zaplatí Správa veřejného statku města Plzně, bude stát 25 milionů korun. „Musíme obnažit most až na klenbu v jeho starší části a rámovou konstrukci v té novější. Pak opravíme klenbu a kamenné opěrné zdi, betonové konstrukce budou sanovány. Poté bude provedena nová izolace a nad ní ochranná vrstva ze železobetonu, následně bude vybudováno celé souvrství vozovky. Most získá na krajích nové římsy a zábradlí, vozovka bude zúžena a chodníky rozšířeny. Spolu s opravou mostu proběhne i vynucená výměna vodovodu. Ten je totiž veden mostní konstrukcí,“ popsal plánovanou opravu Václav Šašek ze Správy veřejného statku města Plzně.

„Z hlediska bezpečnosti našich obyvatel nejvíce vítám rozšíření chodníků po obou stranách mostu. V rámci opravy bude také zhotoveno nové zábradlí, které kromě bezpečnosti chodců samozřejmě zajistí také mnohem lepší vzhled naší centrální části obce,“ okomentoval stavbu místostarosta Městského obvodu Plzeň 6 – Litice, Michal Hausner.

Opravy budou probíhat od 18. července do konce listopadu. Práce budou probíhat po částech tak, aby zůstal jeden pruh průjezdný pro MHD.  „Stavební práce se budou provádět za uzavírky mostu s převedením osobní a nákladní dopravy na objízdnou trasu přes silnici v ulici Řepná. Objízdná trasa bude značena. Vozidla MHD a linková autobusová doprava bude jezdit po polovině mostu, kde se nebudou aktuálně provádět stavební práce. Stejnou možnost budou mít na polovině mostu, na které se zrovna nebude pracovat také chodci, kteří budou chtít přes most přecházet,“ řekl k uzavírce místostarosta Litic, Michal Hausner.

„Jelikož se jedná o naši páteřní silnici, budeme několik měsíců uzavírkou trochu omezeni. Investice tohoto typu vždy nějaké omezení přináší, ale já věřím, že se budeme všichni více těšit na hotovou stavbu, než se znepokojovat dočasnou uzavírkou, která je k opravě našeho mostu nutná. Investorem této opravy je město Plzeň a mě velice těší, že se v rozpočtu města pro letošní rok našly na tuto investici potřebné finance,“ dodal Hausner.

foto archiv MMP, Litice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24