QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

1. duben - Apríl

31.03.2010 16:38

Každý z nás ví, že 1. duben je Apríl. Přesto se hodně lidí nechá nachytat. Víte, že první zmínky u nás o Aprílu jsou už z roku 1690? Ne, tak čtěte dál, QAP speciál o Aprílu.

Apríl je označení pro první dubnový den - 1. duben. O původu aprílových žertíků není mnoho zápisů. Jsou ale prameny podle kterých smích, tropený z nachytaných lidí, vznikl původně z veselé nálady z přicházejícího a usměvavého jara, kdy jaro viditelně přebíralo žezlo po nevlídné zimě.

První písemné sdělení o aprílu u nás pochází z roku 1690, jehož autorem byl Bartoloměj Chrystellia z Prahy. Na konci 18. století byly zprávy o „aprílovém vyvádění“ už častější.

Tento svátek přišel do Česka ze zahraničí a rychle zdomácněl. V dřívějších dobách se obětmi žertíků stávali známí a příbuzní, kterým se posílaly nápady na nákupy neexistujících věcí jako například ohýbáku na cihly, vtipné semínko, komáří sádlo, zaječí peří, obecní nůžky, hodinářskou motyku, červené hřebíky a v neposlední řadě bublinky do vodováhy nebo mezery do žebříku..

I na českém internetu se na Apríla vtipkuje. Vzájemně se domluví konkurenční servery a zveřejní stejnou jinak napsanou informaci. Čtenář je pak zaskočen stylem „No moc se mi to nezdá, ale když to psali i na …".


Nejčastější aprílové vtipy:
Jde Pepíček smutně domů a říká mamince: „Mami, umřela nám babička!”
Maminka vykřikne: „Jak to, Pepíčku!”
Pepíček odpoví: „Apríl, to bylo moje morče!”


Co odvětí muž na otázku kněze, zda si bere zde přítomnou ženu, když je to na prvního dubna?
„Ano.” A po svatbě se začne smát: „Apríl!”


Pepíček přijde ze školy a ptá se: „Mami, nejsou dneska náhodou Velikonoce?”
„Ne, ty budou až za dva týdny. Proč se ptáš?”
„No, že jsem si vykoledoval pětku…”


Takhle přijde jednou policajt k jedné rodině a řiká mám pro vás moc špatnou zprávu vaši maminku přejelo auto po chvíli řiká aprýl byl to traktor

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24