QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

AKTUALIZOVÁNO! Konvoj Dragoon Ride opustil republiku! FOTOGALERIE

01.04.2015 5:45     01.04.2015 11:46

Všechny tři části konvoje Dragoon Ride vyrazily z Prahy podle plánu. Cesta na Rozvadov proběhla bez větších problémů, jen jeden ze Strikerů se během přesunu porouchal. Konvoj Dragoon Ride opustil republiku krátce po půl dvanácté!

FOTO_Pavel Němeček (4)
Dragoon Ride IDragoon Ride I (2)Dragoon Ride I (3)Dragoon Ride I (4)Dragoon Ride I (5)Dragoon Ride I (6)Dragoon Ride I (7)Dragoon Ride I (8)Dragoon Ride I (9)Dragoon Ride I (10)Dragoon Ride I (11)Dragoon Ride I (12)Dragoon Ride I (13)Dragoon Ride I (14)Dragoon Ride I (15)Dragoon Ride I (16)Dragoon Ride I (17)Dragoon Ride I (18)FOTO_Martin HanáčekFOTO_Martin Hanáček (2)FOTO_Martin Hanáček (3)FOTO_Martin Hanáček (4)FOTO_Martin Hanáček (5)FOTO_Martin Hanáček (6)FOTO_Martin Hanáček (7)FOTO_Martin Hanáček (8)FOTO_Martin Hanáček (9)FOTO_Martin Hanáček (10)FOTO_Martin Hanáček (11)FOTO_Martin Hanáček (12)FOTO_Martin Hanáček (13)FOTO_Martin Hanáček (14)FOTO_Martin Hanáček (15)FOTO_Martin Hanáček (16)FOTO_Martin Hanáček (17)FOTO_Martin Hanáček (18)FOTO_Martin Hanáček (19)FOTO_Martin Hanáček (20)FOTO_Martin Hanáček (21)FOTO_Martin Hanáček (22)FOTO_Martin Hanáček (23)FOTO_Pavel NěmečekFOTO_Pavel Němeček (2)FOTO_Pavel Němeček (3)FOTO_Pavel Němeček (4)FOTO_Pavel Němeček (5)FOTO_Pavel Němeček (6)FOTO_Pavel Němeček (1)FOTO_Pavel Němeček (2)FOTO_Pavel Němeček (3)FOTO_Pavel Němeček (4)FOTO_Pavel Němeček (5)FOTO_Pavel Němeček (6)FOTO_Pavel Němeček (7)FOTO_Pavel Němeček (8)FOTO_Pavel Němeček (9)FOTO_Pavel Němeček (10)FOTO_Pavel Němeček (11)FOTO_Pavel Němeček (12)FOTO_Pavel Němeček (13)FOTO_Pavel Němeček (14)

Americký konvoj Dragoon Ride se ve středu rozloučil s územím republiky a zároveň i Plzeňského kraje. Podle plánů už zhruba půl hodiny před polednem překročili hranice v Rozvadově poslední američtí vojáci.

Konvoj, který čítal celkem pět stovek vojáků a víc jak stovku kusů techniky, opustil během středečního dopoledne území České republiky. Po dálnici D5 se konvoj přesunul ve třech vlnách. Ta první vyrazila z Prahy podle plánů kolem půl šesté, podle plánů proběhly i následně odjezdy z Prahy.

V okolí Plzně se první vozy pohybovaly už kolem 7. hodiny. Bohužel kvůli povětrnostním podmínkám nemohly vzlétnout gripeny, které měly kolonu vyprovodit. Poslední vozy opustily Plzeňský kraj krátce po půl dvanácté. "Poslední část třetí kolony dorazila na hranice v Rozvadově v 11:33. Následně vojáci opustili území naší republiky. Poslední část přesunu proběhla hladce. Došlo jen ke komplikaci s porouchaným Strikerem, nicméně ten byl naložen a kolona pokračovala," uzavřel poslední část několikadenního přesunu přes naši zemi podplukovník Jan Šulc z Generálního štábu AČR.

Jak probíhal přesun přes dálnici D5 od středečních časných ranních hodin jsme sledovali aktuálně:

Aktualizace 5:45: V okolí Plzně se budou první vozy podle plánů pohybovat už kolem 7. hodiny. Následně by měli vojáci projíždět v hodinových rozestupech tak, jak budou opouštět Prahu.

Nad konvojem také přeletí letouny Armády České republiky JAS - 39 Gripen. Jak prozradil generál Malenínský v České televizi, průlet by měl proběhnout mezi 9. hodinou a 9:20.

Aktualizace 7:29: První část konvoje projela kolem Plzně. Zatím nenastaly žádné komplikace. Talé u Plzně na obchvatu vítalo vojáky několik lidí. Konvoj plánuje na trase pouze jedinou zastávku, natankovat by měl u Stříbra u 107. kilometru.

Aktualizace 7:58: Z Prahy odjela už i poslední vlna konvoje. "Vše probíhá bez problémů. Vyjely všechny části knvoje. V plánu mají doplnit palivo na 107. kilometru u Stříbra všechny části," řekl QAPu podplukovník Jan Šulc z generálního štábu AČR.

Podle informací České televize nakonec nebudou moct kolonu doprovodit gripeny. Let znemožnil silný vítr. Na obchvatu Plzně v okolí tunelu Valík čekaly na vojáky skupinky lidí, kteří jim mávali. V okolí dálnice se s konvojem loučí i millitary cluby.

Aktualizace 9:01: Druhou vlnu konvoje mírně zpozdila nahoda na dálnici D5 na 62. kilometru (podrobnosti k nehodě a situaci na dálnici včetně fotogalerie najdete zde). "V tuto chvíli je dálnice už průjezdná," komentovala situaci policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Aktualizace 9:23: Během přesunu došlo na technické problémy ve druhé části konvoje. "Druhá kolona měla technickou zastávku před Plzní, kde se zjistila závada na jednom Strikeru. Ten bude naložen na podvalník a kolona bude pokračovat. Třetí kolona jede podle plánu. Nehoda na dálnici ji výrazně nezbrzdila. V plánu má technickou za Plzní, kde ji předjede druhá kolona a dál by měly jet tak, jak bylo původně v plánu," řekl QAPu podplukovník Jan Šulc. První kolona už se v tuto chvílí překračuje hraniční přechod v Rozvadově.

Zastávku měla v areálu dálniční policie v Ostrově u Stříbra, kde vozidla dotankovala a vojáci měli svačinu. Na Rozvadově si pak konvoje postupně přebírá americká vojenská policie v součinnosti s německými policisty.

Aktualizace 10:10: Zhruba před půl hodinou projela kolem plzně i druhá část konvoje. První kolona dorazila do Rozvadova před půl desátou s několikaminutovým předstihem. V Rozvadově momentálně sněží a teploty klesají těsně nad nulu. I přes nepřízeň počasí čekají na vojáky u hraničního přechody desítky lidí.

Aktualizace 10:56: Američtí vojáci mají před sebou poslední minuty na našem území. "Druhá jednotka už je velmi blízko Rozvadova. Třetí jednotka je už za technickou zastávkou a jede také podle plánu," řekl podplukovník Jan Šulc.

Aktualizace 11:22: Do Rozvadova dorazila i třetí a tedy poslední kolona Dragoon Ride. U hraničního přechodu je vítají davy lidí s americkými vlajkami. někteří vojáci na oplátku mávají českými vlajkami a fotí se navzájem. Kolona se zasatvila a někteří vojáci se šli pozdravit s příznivci, kteří se s nimi přišli pozdravit.

Aktualizace 11:43: Území České republiky a zároveň Plzeňského kraje opustili poslední ameriští vojácí z Dragoon Ride. "Poslední část třetí kolony dorazila na hranice v Rozvadově v 11:33. Následně vojáci opustili území naší republiky. Poslední část přesunu proběhla hladce. Došlo jen ke komplikaci s porouchaným Strikerem, nicméně ten byl naložen a kolona pokračovala," uzavřel poslední část několikadenního přesunu přes naši zemi podplukovník Jan Šulc z Generálního štábu AČR.

Už v úterý dorazila delegace vojáků do Plzně, kde se zúčastnili pietního aktu u pomníku Díky, Ameriko! a byli také přijati na radnici. Na reportáž včetně obsáhlé fotogalerie se podívejte zde.

FOTO: QAP.CZ, Martin Hanáček, Pavel Němeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT