Alergici, pozor. Gyros v housce a smažený sýr neprošel v plzeňských restauracích kontrolou

23.05.2023 14:55

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v Plzni kontrolu. Ve dvou restauracích našla inspekce pochybení.

smažený sýr_0523_SZPI
smažený sýr_0523_SZPIgyros v housce Plzeň_0523_SZPI

SZPI uvádí, že dle studií potravinovou alergií nebo intoleranci trpí přibližně 1 až 3 % dospělé populace a 4 až 6 % dětské populace. Ochranou pro lidi, kteří trpí alergií nebo intolerancí na některé potraviny, je vyloučení alergenních potravin z jídelníčku.

„Klíčovou otázkou zaručení ochrany spotřebitelů je označování potravin, které spotřebitelům s alergií a intolerancí umožňuje informovaný a bezpečný výběr potraviny,“ uvádí SZPI.

Lidé, kteří trpí potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí lepku, musí při výběru běžných potravin bedlivě sledovat označení výrobku a zejména deklarované složení. SZPI provedla odběr vzorků z jídel v Palac food a v čínském bistru Fu Yuan v Plzni. Restaurace neinformovaly o alergenech obsažených v jídle.

V bistru CHEN YONGYUAN s.r.o., "čínské bistro Fu Yuan", Plzeň (Gerská 2030/23, 323 00 Plzeň) kontrolovala inspekce smažený sýr. „Pokrm obsahoval ve značném množství alergen - lepek, o jehož přítomnosti nebyl spotřebitel informován,“ uvedla SZPI. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

V WK IMPORT s.r.o.,"Palac food", Plzeň (Studentská 1709/131, 323 00 Plzeň) úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce prošel vzorek gyrosu v housce. „Pokrm obsahoval ve značném množství alergeny - lepek a hořčici, o jejichž přítomnosti v pokrmu nebyl spotřebitel informován,“ uvádí SZPI.

I když si asi lidé s alergií na lepek běžně nedávají smažený sýr v čínském bistru, každá restaurace je povinná na alergeny upozorňovat. „V restauracích, jídelnách, rychlém občerstvení a ostatních zařízeních společného stravování musí být spotřebiteli zpřístupněny informace o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů, např. uvedením výčtu alergenů v nabídce pokrmů nebo na vyžádání spotřebitele u obsluhy, případně jiným vhodným způsobem,“ dodává SZPI.

Foto SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24