Anketa Alej roku odhalila průšvih. S hlasy se švindlovalo

18.11.2015 14:42

Anketa o nejkrásnější alej v republice se protahuje, respektivě zveřejnění výsledků. Ukázalo se, že v posledních dnech někdo švindloval s hlasováním...

Lochotínský park_QAP_foto (1)

Hlasování v anketě Alej roku, do které se zapojily i čtyři aleje z Plzeňského kraje, mělo být definitivně ukončené už v neděli. Jenomže se ukázalo, že někdo se snažil s hlasy zamíchat nad rámec pravidel. Ti, kteří se na hlasování nemohli odstat kvůli přetížení serveru, mohou ještě do pátku 20. listopadu svůj hlas potvrdit. 

Oficiálně bylo hlasování ukončeno. Organizátoři nicméně potvrdili, že v posledních hodinách ankety se někdo pokusil systém ovlivnit proti pravidlům.

"Výsledky budou vyhlášeny v pondělí 23. listopadu. I přes veškeré snahy o zabezpečení jsme se v posledních hodinách hlasování nevyhnuli pokusům o podvodné ovlivnění výsledků. Množství falešných hlasů přetížilo server ankety, což mohli negativně pocítit i někteří hlasující a návštěvníci stránek http://alejroku.cz/. V příštích dnech pečlivě vyřadíme všechny „padělky“ a započítáme platné hlasy, které kvůli výpadkům serveru nebyly řádně ověřeny," informovali organizátoři ankety.

O víkendu se do ankety podle všeho zapojil takzvaný hlasovací robot. "S pomocí tohoto systému bylo vygenerováno nezanedbatelné množství hlasů, které jsme po poradě se specialistou na IT systémy jednoznačně vyhodnotili jako falešné. Protože chceme, aby byly výsledky prestižního hlasování zcela regulérní, musíme tyto padělané hlasy pečlivě vyřadit, i když jde pouze o malou část z jinak platných hlasů," upozornili organiozátoři.

Hlasující, kteří z důvodů přetížení serveru nemohli potvrdit svůj hlas emailem, mohou mail poslat ještě do pátku 20. listopadu do poledne. Žádné nové hlasy už se ale do ankety započítávat nebudou a žádné hlasy se ani nebudou škrtat.

Za Plzeňský kraj bojovala Lipová alej v Plasích, Třešňová alej u hradu Roupov, Jirovcová alej v Kladrubech a Dlouhá alej v Tachově.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24