Archeologové z Plzně zkoumají bývalý koncentrační tábor v Letech - FOTKY

15.07.2017 12:44

Archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni v těchto dnech intenzivně pracují v Letech u Písku. Prozkoumávají bývalý koncentrační tábor z 2. světové války.

Archeologický výzkum tábora v Letech (2)
Archeologický výzkum tábora v Letech (2)Archeologický výzkum tábora v Letech (1)Archeologický výzkum tábora v Letech (3)

Do jižních Čech vyrazil tým archeologů pod vedením Pavla Vařeky z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Archeologové v Letech mapují přesnou polohu bývalého tábora z 2. světové války a studují jeho materiální pozůstatky.

Tým z plzeňské univerzity je v Letech od 4. července. Sondáž probíhá v severozápadní části tábora na pozemcích obce Lety vně vepřína.

„Odkryv ověřil polohu tábora, zjistil charakter a rozsah jeho pozůstatků, které se pod úrovní dnešního terénu dobře dochovaly. Podařilo se také získat nálezy poskytující bezprostřední svědectví materiální povahy o životě vězňů,“ shrnuje dosavadní výsledky výzkumu archeolog Pavel Vařeka z filozofické fakulty.

Výsledky výzkumu poskytnou podklady, které lze využít pro návrh vyhlášení tábora v Letech za kulturní památku. V současnosti je kulturní památkou pouze hřbitov obětí s památníkem.

Foto: ZČU Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24