QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Benefice pro Klárku se koná i letos. Dívka už roky trpí spinální muskulární atrofií

26.11.2023 12:23

Sedmnáctiletá Klárka trpí SMA (spinální muskulární atrofie). Je už několik let připojená na umělou plicní ventilaci. I vy můžete pomoci!

Benefice pro Klárku_tanecniobchodplzen.cz

Dnes již sedmnáctileté Klárce diagnostikovali lékaři spinální muskulární atrofii ještě dřív, než jí byly dva roky. Osud k ní nebyl vůbec milosrdný.

Klárka trpí závažným nevyléčitelným onemocněním, při kterém dochází k postupnému ubývání svalstva. Nemocní mají nejen potíže s pohybem, ale také například s polykáním a postupně i dýcháním. Těžký osud se v průběhu jejího života projevil i v rodině, kdy Klárce ve třech letech zemřel tatínek při autonehodě.

Klárka je velká bojovnice a za pomoci speciální asistentky mohla v sedmi letech začít chodit do školy ve Všerubech. O zhruba rok později jí ale selhaly dýchací svaly a musela být trvale napojena na umělou plicní ventilaci. Po víc jak půl roce se mohla z nemocnice vrátit domů, naučila se znovu mluvit a vrátila se i do školy.

„Klárka má v podstatě funkční jen prsty na rukou. To znamená, že těmi dokáže hýbat, se vším ostatním potřebuje pomoci. Proto potřebuje elektrický vozík, který dokáže sama řídit, ale když jí spadne ruka, musí u sebe mít někoho, kdo ji pomůže zvednout. Teď po operaci páteře je už skoro půl roku jen v posteli a co si budeme, už jí to dost štve, strašně moc se těší na nový električák, který už se pro ni vyrábí,“ svěřila se Klárky maminka.

Je to neuvěřitelné, že Klárka i přes svůj velký hendikep navštěvuje školu. „Je zřejmě jediná v ČR, která na umělé plicní ventilaci chodí denně do školy. Teď po operaci samozřejmě ne, ale celý první ročník chodila a od ledna zase bude. Je tam totiž fakt šťastná,“ říká dále maminka.

Rodina je ráda za každou pomoc. Pomoci můžete i vy. Na loňském ročníku Benefiční taneční přehlídky pro Klárku se vybralo 165 tisíc korun. Letos se koná akce opět, a to 3. prosince od 17 hodin v Saloonu Roudná v Plzni.

5. ročník Benefiční taneční přehlídky pro Klárku přinese plno nádherných vystoupení.

Klárce tak můžete přispět koupí vstupenek a účastí na večeru, kde budete moci ještě přispět do pokladničky. Nebo věnovat peníze na sbírkový účet.

Sbírkový účet - 2401673715/2010

Vstupenky jsou v prodeji na recepci Tanečního studia Dominique, Klatovská tř. 6, Plzeň.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT