QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bez elektřiny je na západě Čech na tři tisíce domácností

02.02.2023 13:05

Poruchové čety ČEZ Distribuce za sebou mají pernou noc i ráno. Kvůli silnému větru vyjížděli pracovníci poruchových čet opakovaně do terénu. O situaci informuje mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

ČEZ Lipiny strom_ilustrační_0123

Silný vítr zasáhl západ Čech. „Dispečink ČEZ Distribuce dnes k 11:00 hodině evidoval desítku poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je tři tisíce domácností především na západě Čech. Zejména Plzeň město a Plzeň sever – zde je bez elektřiny na 2 tisíce domácností,“ řekla Soňa Holingerová, mluvčí ČEZ.

Na Klatovsku je bez elektřiny cca 500 domácností. „Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávky elektřiny. Předpoklad je během dopoledne a brzkého odpoledne. Snažíme se poruchy opravit co nejdříve, bohužel na řadě míst stále silně fouká,“ uvádí mluvčí.

„Nejhorší situace nastala ve středu 1. února kolem 21. hodiny, kdy jsme evidovali dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny bylo na zásobovacím území ČEZ Distribuce na 18 tisíc odběrných míst,“ informovala mluvčí. „I přes nepřízeň počasí, kdy pršelo a foukal silný vítr, se dařilo snižovat počty domácností bez elektřiny. Již ve čtvrtek ve 2 ráno jsme řešili desítku poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny zůstávalo 1500 odběrných míst především na Litoměřicku a Hradecku,“ dodala mluvčí.

Nejčastější příčinou byl pád stromů a větví do vedení, došlo k poškození izolátorů, přetržení vedení.

V případě hlášení poruch prosím můžete využít distribuční aplikaci PROUD Proud | ČEZ Distribuce (cezdistribuce.cz) , web www.bezstavy.cz nebo volejte na bezplatnou poruchovou linku 800 850 860.

Foto ilustrační ČEZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24