QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čas jelení lásky vrcholí! Krasavci se objevili na Rokycansku - FOTKY

03.10.2015 16:01

Jelení říje obvykle trvá od poloviny září do poloviny října. A právě v těchto dnech mohou šťastlivci jeleny v plné kráse zahlédnout na Rokycansku.

Milovníci přírody, ale i myslivci s podzimem vyráží do luhů a hájů mnohem častěji. Na Rokycansku mají navíc v tomto období možnost vidět v plné kráse a také síle nádherné jeleny. Vrcholí totiž období jelení říje. I když se jeleni více vyskytují na Křivoklátsku nebo v Brdech, teď se objevují i na Rokycansku. 

Kdo by chtěl pozorovat jeleny ve volné přírody, nebo alespoň minimálně zkusit štěstí, má právě teď nejvyšší čas. Ochránci přírody potvrzují, že právě v těchto dnech se jeleni vyskytují i na Rokycansku.

"Jelení zvěř se zde vyskytuje především v oblasti křivoklátských a brdských lesů, kde nachází jednak dostatek klidu, ale i potravy. Občas se však na Rokycansko nějaký jelen zatoulá, zvláště pak v tomto období. Jsme nesmírně rádi, že podobných setkání se zajímavými živočichy na Rokycansku přibývá," říká Pavel Moulis z Českého svazu ochránců přírody.

Momentálně se jeleni objevili například v lokalitě Žíkov v okolí Liblína a Němčovic. A kde byste nádherná zvířata mohli "načapat"? "Nejčastěji se s ním můžeme setkat v listnatých a smíšených lesích s otevřenými plochami, jako jsou paseky a louky. Běžně se však vyskytují i v rozsáhlých, méně úživných jehličnatých lesích či v zemědělských oblastech, kde nacházejí nejen potravu, ale i úkryt. A v takových to místech mohou zcela logicky nastávat škody na zemědělských či lesních kulturách. Jelení říje zpravidla probíhá od poloviny září do poloviny října, ale její intenzita i délka se může místně lišit v závislosti na počasí," dodává Pavel Moulis.

Štěstí tak mohou zkusit i fotografové, kteří se rádi pyšní skutečně luxusními úlovky...

FOTO: ZO ČSOP Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT