Chcete si pochutnat na vínu? Podle inspekce máte vsadit na označení VOC

29.12.2017 17:23

SZPI se v aktuálních kontrolách zaměřila na kvalitu vín s označením VOC, tedy vína originální certifikace. Výsledky potvrdily, že tuzemská vína jsou jedna z nejkvalitnějších.

img_zpusoby-znaceni-vin

V rámci kontrolní akce inspektoři SZPI odebrali vzorky lahvových vín všech VOC sdružení v České republice a výsledky milovníky vín skutečně potěší.

Speciálním testováním prošly vzorky VOC Blatnice, VOC Modré hory, VOC Pálava, VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Mělník, VOC Hustopečsko, VOC Slovácko a VOC Valtice. "Vzorky byly podrobeny následujícím analýzám v laboratoři SZPI: hodnocení senzorických parametrů, botanický původ lihu, přítomnost konzervačních látek, kyseliny askorbové a maltózy, obsah těkavých kyselin a oxidu siřičitého a dalších parametrů," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výsledky testů dělají radost. "Odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce SZPI tak prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti. Vína originální certifikace představují specifickou kategorii vín na tuzemském trhu tím, že o právu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu," dodává Pavel Kopřiva s tím, že tato certifikace je u nás alternativou k systému hodnocení a zatřiďování vín, které zajišťuje Komise SZPI v souladu s požadavky zákona.

Výsledek uvedené kontrolní akce je jedním z řady signálů spotřebitelům, že potraviny od tuzemských výrobců a vyrobené z tuzemských surovin představují silnou záruku kvality a absence nepoctivých praktik.

FOTO: www.vocznojmo.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24