QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covid-19: Pravidelné testy v domovech pro seniory a kontroly na letištích

31.08.2021 6:01

Další nová mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví odsouhlasila vláda na jednání v pondělí 30. srpna 2021. Novinky se týkají testování v pobytových zařízeních sociální péče a kontrol na letištích.

063A1977

Zaměstnanci v sociálních službách, které poskytují péči v pobytových zařízeních, i klienti a uživatelé těchto služeb se od 1. září budou muset nechat pravidelně každých sedm dní testovat na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Dále ministerstvo zdravotnictví nařídilo kontroly na letištích.

Pravidelné testování se tak bude týkat například domovů pro seniory, lůžkových zařízení pro osoby se zdravotním postižením, týdenních stacionářů či odlehčovacích pobytových služeb.

Testovat se v pobytových zařízeních sociální péče nebudou muset očkované osoby, lidé s prodělanou nemocí covid-19 v posledních 180 dnech nebo osoby, které se prokáží vlastním platným výsledkem PCR testu. Nebude se vztahovat ani na klienty v terminálním stádiu nemoci v hospicích.

V případě zaměstnanců se tato povinnost bude vztahovat až na zmíněné výjimky na všechny, kteří přicházejí s klienty či uživateli sociálních služeb do styku. Za zaměstnance se považují i osoby vykonávající činnost ve prospěch poskytovatele na základě jiného než s ním uzavřeného pracovněprávního vztahu, včetně dobrovolníků.

Ministerstvo zdravotnictví dále oznámilo vydání ochranného opatření, kterým nařizuje provozovatelům veřejných mezinárodních letišť v České republice, aby prováděli namátkové kontroly cestujících přilétajících do České republiky.

Kontroly mají probíhat v součinnosti s Policií ČR a Celní správou. Mají se zaměřit na dodržování platných protiepidemických opatření Ministerstva zdravotnictví, zejména na vlastnictví dokladů, které jsou pro vstup do ČR v současnosti třeba, jako jsou vyplněný příjezdový formulář či národní certifikát o očkování, případně doklad o negativním testu na SARS-CoV-2.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24