QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČSSD bude mít historicky první většinu v senátu

23.10.2010 16:02

Historicky poprvé bude mít levicová strana většinu v senátu. V našem okrsku zvítězila také ČSSD s kandidátkou Dagmar Terelmešovou, nejmladší senátorkou.

Dagmar Terelmešová

Druhé kolo senátních voleb je za námi. Historicky poprvé vyhrála levice a bude tedy mít většinu v senátu. Za náš sedmý okrsek se v souboji utkal Jiří Šneberger a Dagmar Terelmešová. Nejmladší kandidátka do senátu zvítězila.

Přehled voleb

počet okrsků v našem kraji 310

volební účast 25,59% tj 26 180 platných hlasů

Dagmar Terelmešová (ČSSD) 54,06%

Jiří Šneberger (ODS) 45,93%

Pokud chcete zjistit, jak se volilo přímo ve vašem městě, výsledky najdete na volby.cz.

ČSSD má tak 12 nových křesel v horní komoře parlamentu. ODS obhajovala 18 křesel, zůstalo jí jen 8 z nich. TOP 09 obhájila dvě ze šesti a VV nezískala žádné křeslo v senátu.

Celkem má ČSSD 41 senátorů z možných 81 a to je většina. Navíc ještě mohou být podpořeni ostatními nevládními stranami, jako jsou například komunisté, kteří mají křesla 2.

ODS zůstalo 25 křesel, TOP 09 jen 5, VV, jako třetí vládní strana nebude mít žádné zastoupení v senátu. Nově se tam také dostali 2 andidáti za KDU-ČSL.

Jaké plány má nová senátorka, neuteče Plzeňákům do Prahy?

"Samozřejmě, pro svůj region, který je mi velmi blízký a nikdy bych odtud neodešla, chci zůstat tady v Plzni. Mít tady kancelář. Znám voliče a chci být dosažitelná. Oni mají mnohdy nějaký problém, který se zdá banální, ale pro ně není. Proto si myslím, že je třeba, abych tady byla, jsem pro konkrétní osudy a konkrétní pomoc. To si myslím je právě to, co by měl dělat senátor ve svém regionu. Jinak se budu zaměřovat na sociální oblast. Na to, co bude pomáhat lidem v sociální sféře, například diskriminace žen samoživitelek a podobně," řekla QAPu Dagmar Terelmešová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24