QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Další zákaz prodeje hračky! Skákací koník obsahoval ftaláty

06.11.2015 10:43

Na trhu se objevila další hračka pro nejmenší děti, která obsahovala nebezpečné ftaláty. Podívejte se na fotky.

FOTO_ČOI_1
FOTO_ČOI_1FOTO_ČOI_2FOTO_ČOI_3

Inspektoři České obchodní inspekce se opět zaměřili na prodej hraček a opět neodcházeli s prázdnou. Tentokrát objevili skákacího koníka, který byl nebezpečný hned ze dvou důvodů. Zejména plast, ze kterého je vyrobený, obsahoval ftaláty. Ukázalo se navíc, že ventil pro nafouknutí je lehce odnímatelný a hrozí vdechnutí.

Inspektoři zakázali prodej nafukovacího skákacího koníka z Číny označeného JGJ. Zářivě zelená hračka obsahovala ftaláty. "Materiál, z něhož je vyroben skákací nafukovací koník, obsahuje dle chemické analýzy téměř 15 % hmotnostních esteru kyseliny ftalové, substance označené jako látka karcinogenní, mutagenní a toxická pro reprodukci. Dlouhodobé používání hračky tak může nepříznivě ovlivnit zdravý vývoj dítěte. Další riziko představuje pro malé dítě snadno uvolnitelný plastový uzávěr nafukovacího ventilu, jehož vdechnutí či polknutí nelze vyloučit v případě, že jej dítě vloží do úst," informovala inspekce.

Česká obchodní inspekce zákazala distribuci a nařídila okamžité stažení z prodeje.

Čím jsou ftaláty nebezpečné?

Ftaláty v hračkách jsou poměrně důkladně a dlouhodobě sledované. Pokud dítě přijde do styku s "ftalátovou" hračkou ojediněle, případně ji olízne nebo si strčí prsty po hraní do pusy, rodiče by určitě panikařit neměli. Nicméně pokud si dítě bude s takovou hračkou hrát například každý den a v hojné míře, nehrozí sice okamžité projevy, ale může docházet k problémům s játry, ledvinami a je možný i vznik alregii nebo astmatu. U určitých ftalátů byly prokázané i rakovinotvorné účinky.

Obecně by měli rodiče být obezřetní při nákupu hraček z Číny a hraček, které jsou celé vyrobené z plastu jako jsou třeba pískací gumová zvířátka a podobně.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24