QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Databáze všech Čechoslováků bojujících ve válce bude už příští rok

04.05.2010 12:56

Více než 83 000 Čechoslováků bojovalo v druhé světové válce. O jejich osudech se většinou moc neví. Připravena bude databáze všech vojáků tehdejší republiky. Na internetu bude zhruba příští rok.

Československá obec legionářská ve spolupráci s historiky připravuje unikátní databázi Čechoslováku, kteří bojovali v druhé světové válce. Bojů se účastnilo na 83 000 vojáků. O jejich osudech se často neví nic. V databázi si budete moci najít a projít osudy jednotlivců dle jména. Dokonce budete moci zjistit kdy a kde narukovali příbuzní konkrétního vojáka a pokud padli tak také datum a místo.

Podle historiků se všem občanům díky databázi rozšíří obzory o tom, kde všude Čechoslováci bojovali. Mnozí ani netuší, že bojovali pod vlajkou indické armády proti Japoncům nebo ve framncouzské cizinecké legii proti Němcům v Norsku. Historici také tvrdí, že najevo vyjdou parvá jména těch vojáků, kteří se zapisovali do armády pod falešným jménem. To proto, aby se nacisté nemstili na jejich rodinách.

Chybět nebudou známé osobnosti československé historie, například syn prvního prezidenta Jan Masaryk, bývalý generální tajemník KSČ Rudolf Slánský nebo Jozef Gabčík, který se účastnil atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT