QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Den matek

08.05.2010 7:48

Na druhou květnovou neděli připadá Den matek. Je jedním z tradičních svátků, který se slaví téměř celosvětově. Víte, jaká je jeho historie? QAP pro vás zjistil víc.

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Den matek je svátkem, kdy děti bez rozdílu věku dávají drobné dárečky či alespoň kytičky svým maminkám za to, že je mají rády a starají se o ně.

Den matek je svátkem tradičním a hlavně převzatým. Jeho kořeny sahají až do starého Řecka, kde vzdávali hold ženám jako dárkyním života. Svátek má oslavit jedinečnost a nepostradatelnost ženy ve společnosti. První celosvětově slavený byl Den matek až v roce 1907. Stalo se tak na počest Anny Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se o druhé květnové neděli.

U nás se svátek začal slavit na popud Alice Masarykové. Bohužel, s komunismem byl Den matek nahrazen nebo spíš vytlačen Mezinárodním dnem žen. Zpět k tradici jsme se mohli vrátit až po roce 1989.

Nezapomeňte na svou maminku. Vždyť právě ona vám dala život a lásku. Je bezesporu tou nejdůležitější osobou vašeho života. Už staří filosofové a psychologové věděli, že nejsilnější láska je ta mateřská. A nemusíte maminkám dávat drahé dárky, mnohdy stačí jen pusa nebo obejmutí, aby věděla, že na ni myslíte.

Při připomenutí Dne matek nezapomeňme na roli muže - otce. Liga otevřených mužů bojuje u nás za zavedení také Dne otců. Někteří muži tvrdí, že přebíráme kdejaký svátek jako halloween, ale převzít oslavu otcovství se nám nechce. Držme mužům palce, třeba jednou budeme slavit i tatínky.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24