QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadlo J. K. Tyla v Plzni baví diváky už 120 let. Jak takové výročí divadlo oslaví?

23.09.2022 14:58

Už je tomu 120 let, kdy se slavnostně otevřela nová budova městského divadla, dnešního Velkého divadla. Výročí připomene dvojí výstava. Součástí oslav bude i slavnostní předávání Cen ředitele DJKT.

DJKT foto mIlan Janoch

Nová budova divadla v Plzni byla otevřena 27. září před 120 lety. Od té doby divadlo prošlo velkou proměnou, i to připomene výstava, která bude mít slavnostní vernisáž v úterý 27. září od 17 hodin. „Výstavní panely budou umístěny venku na jižní terase před Velkým divadlem. Druhou část výstavy najdou zájemci v interiéru budovy divadla. Výstava nám připomene, co a jak se dělalo před otevřením divadla nebo před uložením základního kamene. Návštěvníci uvidí, jaká byla u divadla zahrada, jak probíhala stavba a jak se ředitelem divadla stal náš oblíbený patron Vendelín Budil. Výstava bude k vidění do konce roku 2022,“ řekl Martin Otava, ředitel DJKT.

U příležitosti 120. výročí se budou udělovat Ceny ředitele DJKT. „Jedná se již o 11. ročník předávání cen, tato tradice sahá až do roku 1997. Ceny ředitele DJKT se udělují při významných událostech spjatých s naším divadlem, taková slavnost se tedy nekoná každým rokem,“ řekl Martin Otava a dodal: „Předání cen bude spjato s koncertem souboru opery DJKT a hostů. Na koncertě uvedeme předehru Můj domov od Antonína Dvořáka a symfonii č. 9 s Ódou na radost od Ludwiga van Beethovena.“

Koncert se bude konat ve středu 28. září od 19 hodin ve Velkém divadle. Vstupenky možno zakoupit v předprodeji nebo na webu DJKT.

Foto ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24