QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do protestní akce se zapojili i zemědělci z Plzeňského kraje

22.02.2024 14:10

Několik tisíc českých zemědělců se dnes zapojilo do mezinárodní protestní akce, při které vyjeli s těžkou zemědělskou technikou k hraničním přechodům vstříc svým kolegům ze zahraničí.

traktor protest 2024_PČR X

„Situace zemědělců je skutečně zoufalá, což jen potvrzují protesty farmářů napříč Evropou. Jsem proto rád, že agrární organizace ze střední a východní Evropy reagovaly tak rychle na naši výzvu a vybídli své členy k účasti na mezinárodním protestu 22. února. Akci vyjádřily podporu kromě členů Agrární komory České republiky také členové Zemědělského svazu ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů či Společnosti mladých agrárníků ČR a připojují se k nám i stovky malých nikde neorganizovaných zemědělců z produkčních oblastí, podhorských i horských lokalit a také mnoho společností mimo zemědělskou prvovýrobu. To jen zdůrazňuje, jak hluboká krize napříč celým sektorem je,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

„Zatím se jedná o poklidný protest, kterým chceme především upozornit na ty největší problémy zemědělců, a ne omezovat život v Česku. Nevylučujeme ale, že protesty budou pokračovat, ať již na evropské nebo národní úrovni. Předali jsme naše priority evropskému komisaři pro zemědělství Januszovi Wojciechowskému i ministrovi zemědělství Markovi Výbornému. Nyní je to na nich,“ dodává prezident Agrární komory ČR Doležal.

Protestní akce začaly ve čtvrtek 22. února v deset hodin dopoledne. Čeští zemědělci vyjeli v protestních kolonách k hraničním přechodům a stejně tak zemědělci ze zahraničí.

Protestní jízdy se konají rovněž v centrech měst a mají podobu například cyklické jízdy na kruhových objezdech, významnějších komunikacích či jiných důležitých lokalitách v rámci oblasti, kde není státní hranice.

V Plzeňském kraji proběhly dle mluvčí policie protestní jízdy zemědělců bez větších problémů, nikde v našem kraji nedošlo k blokaci komunikací ani zablokování hraničního přechodu.

„Zemědělské stroje na Klatovsku, Domažlicku a v okrajové části Plzně způsobily zdržení pro ostatní řidiče. Protestní jízdy byly již ukončeny na Domažlicku, v okrajové části Plzně a do místa svého výjezdu se nyní vrací i stroje z Klatovska. Celkem se jednalo o cca 120 zemědělských strojů, které se v Plzeňském kraji do těchto jízd zapojily,“ uvedla Pavla Burešová.

České zemědělce trápí nejen zemědělská politika Evropské unie, ale i neutěšená situace domácího agrárního sektoru a jeho problémy. Vedení Agrární komory ČR předložilo ministrovi zemědělství Výbornému na jednání 26. ledna ve Větrném Jeníkově soubor požadavků, které se týkají především revize národního strategického plánu pro provádění Společné zemědělské politiky Evropské unie v období let 2023-2027.

„Pokud ministr Výborný nepředstaví pro zemědělce přijatelné řešení do 1. března, Agrární komora ČR podpoří protesty, které již spontánně a místy živelně propukají napříč republikou, a mohou vyústit v celonárodní demonstraci na začátku března,“ stojí v tiskové zprávě Agrární komory České republiky.

Foto PČR X

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT